Dr. Zeepaard laat water verhuizen

de proefjesfabriek

Als het kerstdiner héél lang duurt, kun je intussen wat knutselen met water en glazen. Zoals: water laten verhuizen van glas, zonder de glazen op te tillen.

Wat heb je nodig? Een glas water, een leeg glas en een papieren servet.

Wat moet je doen?

- Vouw de papieren servet uit en rol hem dan op tot een dunne sliert.

- Zet de twee glazen naast elkaar.

- Steek nu een uiteinde van de servetsliert in het glas water. Laat het uiteinde net de bodem raken.

-Steek het andere uiteinde even ver in het lege glas, en eet rustig door tot het toetje op is. En dan? Tada!

Hoe kan dat? De helft van het water is door het servet naar het andere glas gelopen. Water bestaat uit kleine deeltjes: watermoleculen. Die voelen zich tot elkaar aangetrokken en kruipen dicht op elkaar. Maar ze houden óók van de cellulose (de papierdeeltjes) in het servet. Daarom wringen ze zich in de kleine holtes tussen de cellulose. Zo kruipen ze steeds verder door het servet. Totdat ze aan de andere kant belanden, onderin het lege glas. Zo is het servet een soort buisje geworden waar water doorheen loopt. Uit het volle glas kruipt het water eerst een eindje omhoog (van het wateroppervlak naar het hoogste punt van de servetsliert). In het volle glas drukken de waterdeeltjes intussen tegen het servet aan. Zo geven ze het water in het servet een extra duwtje. Met wat hulp van de zwaartekracht loopt het water daarna weer helemaal naar beneden, tot de bodem van het lege glas. Daar drukt (nog) geen water tegen de lange sliert: het water loopt er dus moeiteloos uit. Pas als de glazen even vol zijn, stopt dat. Tenzij je het eerste glas weer hoger houdt...

Margriet van der Heijden

Meet: www.nrc.nl/kleinewetenschap

    • Margriet van der Heijden