Debat over Turks in Bulgarije

Het Bulgaars parlement wil een referendum houden over afschaffing van de Turkstalige nieuwsbulletins op de nationale zender (BNT). Premier Bojko Borisov maakte deze week bekend dat zijn partij GERB en hij daar voor zijn. Het plan heeft tot negatieve reacties in buurland Turkije en in het Europarlement geleid.

Het referendum is een initiatief van de rechts-radicale anti-moslim partij Ataka. Ataka voert al jaren fanatiek campagne tegen de dagelijkse tien minuten durende Turkstalige samenvatting van het nieuws. Borisov leidt een minderheidskabinet dat regeert met steun van Ataka, dat de afgelopen jaren sterk is gegroeid door anti-Turkse sentimenten in Bulgarije aan te wakkeren.

De Turkse minderheid in Bulgarije is een erfenis van de Ottomaanse overheersing. Ongeveer 10 procent van de bevolking is etnisch Turk en moslim.