Celstraf voor fraude

De twee eerste verdachten in de zogeheten vastgoedfraude zijn gisteren door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot zestien maanden celstraf. Volgens de rechtbank hebben de twee projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. uit Capelle aan den IJssel zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, witwassen en namen zij deel aan een criminele organisatie.

Volgens de rechtbank hebben de twee mannen projectontwikkelaar Bouwfonds jarenlang opzettelijk benadeeld. De criminele organisatie waarvan zij deel uitmaakten lichtte jarenlang Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds op met dubieuze vastgoedtransacties.

Maarten M. en Rob W. ontwikkelden in opdracht van toenmalig Bouwfonds directeur Jan van V. een aantal vastgoedprojecten. Bouwfonds betaalden hen te grote bedragen voor hun werkzaamheden, of zij dienden facturen in voor werkzaamheden die niet verricht waren. Nadat Jan van V. bij Bouwfonds vertrokken was, moesten Maarten M. en Rob W. het grootste gedeelte van deze bedragen doorbetalen Jan van V., Nico V. en anderen.

De rechtbank stelde in het vonnis dat een celstraf van twee jaar gerechtvaardigd was, maar de verdachten kregen strafvermindering omdat ze spijt hebben betuigd en openheid van zaken hebben gegeven.