Catalonië tegen stierenvechten

Het regioparlement van Catalonië heeft gisteren een eerste stap gezet naar een verbod op stierenvechten in de noordoostelijke Spaanse regio. Met 67 om 59 stemmen werd besloten een burgerinitiatief van dierenactivisten in behandeling te nemen. Vijf afgevaardigden onthielden zich van stemming.

Het wetsvoorstel wordt nu eerst in een commissie behandeld, waarna er plenair nogmaals over gestemd wordt. De uitslag van gisteren wijst er op dat er een meerderheid voor een verbod bestaat. Catalonië zou de tweede Spaanse regio worden waar corridas verboden zijn, na de Canarische Eilanden, waar sinds eind jaren tachtig een verbod van kracht is.

De aanvang van het Catalaanse stierenvechtseizoen is rond Pasen. Omdat het wetgevend proces nog wel vier maanden in beslag zal nemen, is het onduidelijk of een eventueel verbod in werking treedt voor het begin van het nieuwe seizoen.

Stierenvechters, hun fans en de industrie hieromheen, klaagden voor de stemming dat behalve de gebruikelijke argumenten over dierenrechten ook Catalaans-nationalistische sentimenten een rol speelden. Een deel van de politiek in Catalonië eist meer onafhankelijkheid van de rest van Spanje. Met een regionaal verbod op Spanjes ‘Fiesta Nacional’ wilden politici die eis verder kracht bijzetten, stelden de aficionados.

De indieners van het burgerinitiatief, die 180.000 handtekeningen verzamelden, ontkenden dat de autonomiekwestie een rol speelt. In Catalonië is het stierengevecht minder populair dan in de rest van Spanje. Volgens de voorstanders van het verbod loopt de regio vooruit op de rest van het land, omdat zij dichter bij de rest van Europa staat.