Buigen voor die rechter! En een beetje diep graag

Uitstekend idee van staatssecretaris Albayrak om eerbied voor de rechter zonodig bij wet vast te leggen. Maar het moet niet blijven bij verplicht opstaan voor de rechter. Neen, het is al eerder misgegaan. Ik was van 1961 tot 1972 advocaat in Amsterdam en wij bógen voor die rechter, en niet zo’n beetje ook. Toen ik in 1972 zelf rechter werd, verheugde ik mij dan ook zeer op het ontvángen van vele buigingen, maar dat viel lelijk tegen. Er werd minder en minder gebogen, op een enkele olijke advocaat na die een snaaks nep-buiginkje maakte. Ook waren er, bij reglement, kledingvoorschriften, waarvan wel de belangrijkste was het verplicht dragen van ‘zwarte onderkleding’. Nee, niet die van Jansen & Tilanus, maar wat direct onder de toga zat. Afgeschaft of in onbruik geraakt. Al snel zag je onder de toga’s spijkerbroeken en zelfs Nikes e.d. verschijnen. Horreur! Neen, Albayrak moet nu ook echt dóórpakken. Dus buigen voor die rechter! Met wettelijk voorgeschreven hoek, die uiteraard van rechtbank tot Hoge Raad scherper zal moeten zijn, nauwkeurig in graden uit te drukken. En weg met die vrijetijdskleding. Ik zal er persoonlijk niet meer van genieten, maar de rechtsstaat des te meer.

Rob Blekxtoon

Zutphen

    • Rob Blekxtoon