Bezorgde maar ook tevreden reacties op de top

Met „gemengde gevoelens” keek de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteravond terug op het akkoord dat op de klimaattop in Kopenhagen was bereikt. Dat gevoel werd door de meeste aanwezigen gedeeld.

In de reacties op het akkoord klonk gisteravond opluchting door – want, zoals een woordvoerder van de Europese Commissie het formuleerde, „een deal is beter dan geen deal” – maar de teleurstelling overheerste.

VN-klimaatchef Yvo de Boer noemde het akkoord een „bescheiden succes”. We hadden meer kunnen bereiken, voegde hij daaraan toe. De Franse president Nicolas Sarkozy noemde het resultaat „noodzakelijk, maar niet perfect”.

Volgens het hoofd van de Chinese klimaatdelegatie zou iedereen echter „blij” moeten zijn. Ieder had bij de onderhandelingen immers kunnen vasthouden aan zijn eigen grens, zei onderhandelaar Xie Zhenhua. „Voor de Chinezen was dit in het belang van onze soevereiniteit en ons land.”

Ook de Amerikaanse president Barack Obama was gisteravond overwegend positief. „Voor het eerst in de geschiedenis hebben alle grote economieën gezamenlijk hun verantwoordelijkheid genomen om de dreiging van klimaatverandering tegen te gaan.” Nu zou het zaak zijn om het momentum vast te houden, aldus de president. „We zijn van ver gekomen”, zei Obama, „maar we hebben nog een veel langere weg te gaan.”

In de Verenigde Staten steggelt de Senaat al maanden over een relatief bescheiden klimaatwet en in de Amerikaanse publieke opinie is de belangstelling voor de opwarming van de aarde tanende. De Democratische senator en voormalig presidentskandidaat John Kerry zei gisteren dat hij zich geen zorgen maakt. „Met dit in de hand kunnen we begin volgend jaar de Amerikaanse klimaatwetgeving over de eindstreep trekken.”

Daarnaast waren er woedende reacties van de milieubeweging. „Kopenhagen is vanavond een plaats delict”, zei de Britse Greenpeace-directeur John Sauven. „Er zijn geen doelen gesteld om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen en er is geen overeenstemming bereikt over een bindend akkoord.”