André Rieu

Wie is de man-van-de-week?

Dat kan alleen maar André Rieu zijn. Hij straalt het hele jaar al iets uit van een besneeuwde kerstkaart die tot leven is gebracht – en tijdens de komende feestdagen is zijn hupse driekwartsmaat dus helemaal niet weg te denken. Met twee massaconcerten in het Gelredome in Arnhem op 19 en 20 december (vergeet het maar: allang uitverkocht) en met de twee uur durende tv-show André Rieu & friends op 29 december. Bij de TROS uiteraard, want de grootste familie van Nederland is zijn natuurlijke habitat.

Zelf ook een familieman?

Jazeker. Zijn vader, die eveneens André Rieu heette, was dirigent van het Limburgs Symfonie-orkest en zei in 1961 in een interview: „Muziek is een feest van herkenning”. Dat heeft de zoon goed in zijn oren geknoopt. En nu staat Rieu junior aan het hoofd van de florerende André Rieu Productions bv, waarin zijn zoon Pierre als vicepresident de commerciële belangen behartigt. Inclusief de verkoop van Rieu-koffieserviezen, Rieu-kalenders en Rieu-kettinkjes. Opdat er, ondanks alle op het podium nagebouwde paleizen en balzalen, toch nog iets aan de strijkstok blijft hangen.

Een echte Stradivarius trouwens?

Ja, uit 1667, elf jaar geleden gekocht voor 2,2 miljoen gulden. Daarmee reist hij de wereld over.

De hele wereld?

Inderdaad. André Rieu zou wel eens de allerberoemdste Nederlandse artiest ter wereld kunnen zijn. Zie bijvoorbeeld zijn overvolle agenda voor het komende jaar met optredens in de hele wereld en nog een week op het Vrijthof in Maastricht – om maar iets te noemen. Iedereen houdt van hem.

Nou, iedereen...

Nee, dat is waar, er zijn muzikale bezwaren tegen zijn gladgestreken music for the millions. Verkitsching van de klassieken, luidt de aanklacht. Rieu kan er niet mee zitten. Hij is geen Jaap van Zweden, dat staat vast. Maar hij heeft ook nooit beweerd naar dat niveau te streven. En zijn glunderend met hem meedeinende publiek geeft hem graag gelijk: als het Strauss moet zijn, dan verdient Johann veruit de voorkeur boven Richard. De meeste stemmen gelden.

    • Henk van Gelder