Zwitserse fiscus geeft Frankrijk geen data meer

Zwitserland heeft de ratificatie van een belastingakkoord met Frankrijk voor onbepaalde tijd opgeschort.

De Zwitserse regering wil geen gegevens meer uitwisselen met Parijs uit woede over het Franse gebruik van een lijst met, volgens Bern, gestolen Zwitserse bankgegevens.

Minister Eveline Widmer-Schlumpf van Justitie heeft de gegevens voor Kerst teruggeëist, op straffe van een procedure tegen Frankrijk wegens het niet naleven van de internationale conventie over onderlinge hulp in strafzaken.

Het conflict komt terwijl Zwitserland in hoog tempo onderhandelt met tal van landen over de uitwisseling van fiscale gegevens. Anders dreigt plaatsing op de Europese zwarte lijst van fiscale paradijzen.

Frankrijk was een van de landen waarmee Zwitserland in de onderhandelingen het verst gevorderd was. Het Zwitserse parlement zou zich binnenkort buigen over een deze zomer afgesloten akkoord. Er was kritiek op volgens sommigen voor Frankrijk erg gunstige voorwaarden.

Het parlementair debat blijft echter uit nu Parijs en Bern ruzie hebben gekregen over de status van een lijst met 3.000 tot 5.000 Franse rekeninghouders. Het Franse ministerie van Financiën heeft deze lijst in handen gekregen via een Franse medewerker van de Zwitserse vestiging van de bank HSBC.

Deze Hervé Falciani (37) verzamelde de gegevens op zijn computer in Zürich, naar eigen zeggen omdat hij geschokt was door de ondoorzichtigheid van de financiële constructies die banken accepteren om belasting te ontduiken.

Hij week uit naar Nice en werd op verzoek van de Zwitserse autoriteiten gearresteerd. Met hulp van Falciani stelde Parijs een lijst op van 3.000 tot 5.000 Franse belastingplichtigen met verdachte rekeningen in Zwitserland. Nu zegt de Franse minister van Begroting Eric Woerth dat het niet om gestolen gegevens gaat. Falciani is niet betaald voor zijn uitleg. Het Franse ministerie van Justitie bekijkt de eis van Zwitserland.