Zonnig koud

Het is in Nederland volop winter en op diverse plekken ligt een flink sneeuwdek. Voorlopig blijft die situatie gehandhaafd, met geregeld wat verse sneeuw. Net als een groot deel van Europa zit Nederland in de kou, afkomstig uit Rusland en Scandinavië. Daar heersen maxima van min 15 graden, temperaturen die in Nederland niet vaak voorkomen.

Vannacht kan het een eind in die richting komen. Flinke opklaringen, gecombineerd met een wegvallende wind en een sneeuwdek, veroorzaken maximale afkoeling. Langs de kust komt het tot matige vorst, landinwaarts gaat het streng vriezen, lokaal zelfs zeer streng met 15 graden.

Op de kortste dag van het jaar blijft het koud met langs de kust lichte, maar op de meeste plekken matige vorst. In het midden en zuiden schijnt de zon uitbundig. De noordelijke provincies hebben wat meer wolkenvelden. Tegen zonsondergang neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe gevolgd door sneeuw in de avond en de nacht.

Ook zondag overdag sneeuwt het bij een stevige westenwind.

Maandag valt er een enkele sneeuwbui met ook geregeld zon.

Dinsdag trekt een sneeuwgebied vanuit het zuiden binnen en ook op woensdag gaat er sneeuw vallen. Met temperaturen die overdag rond het vriespunt uitkomen wordt het hoogstwaarschijnlijk een witte Kerst.