Opinie

    • Youp

Weerpraatjes

Je zit in de auto en je staat in de file omdat het sneeuwt en licht ijzelt en omdat we in dit land met te veel mensen en te veel auto’s zijn en ook nog eens omdat het spits is en veel mensen naar de wintersport gaan. Daarom sta je daar stil.

Doodstil.

Je luistert geduldig naar de radio en hoort een mevrouw die vertelt dat het sneeuwt en licht ijzelt en dat we – omdat we in dit land met te veel mensen en te veel auto’s zijn en het ook nog eens spits is en veel mensen naar de wintersport gaan – daarom langer dan andere dagen in de file staan.

De mevrouw schakelt over naar een verslaggever die bij de snelweg staat omdat daar, mede door de sneeuw en lichte ijzel en omdat we in dit land met te veel mensen en te veel auto’s zijn en ook nog eens omdat het spits is en veel mensen naar de wintersport gaan, de file langer is dan ooit en hij interviewt een automobilist, die vanochtend heel vroeg van huis is vertrokken maar eigenlijk geen meter opschiet omdat de file extra lang is omdat het sneeuwt en licht ijzelt en omdat we in dit land met te veel mensen en te veel auto’s zijn en het ook nog eens spits is en veel mensen naar de wintersport gaan. Daarom staat hij daar stil.

Doodstil.

Daarna is er contact met een verkeersagent die in een centrum zit waar hij zicht heeft op alle files en hij vertelt dat die langer zijn dan anders omdat het sneeuwt en licht ijzelt en spits is en omdat er veel mensen op wintersport gaan.

Je schakelt naar een andere zender en daar vertelt een meneer dat het sneeuwt en licht ijzelt en dat daarom de files langer zijn dan anders en dat dat ook komt omdat het spits is en veel mensen op de wintersport gaan. Ook hij schakelt over naar een verslaggever, die een vrachtwagenchauffeur laat vertellen hoe laat hij vertrokken is en hoe lang geleden hij waar had moeten zijn, maar dat dat er voorlopig niet in zit omdat het sneeuwt en licht ijzelt en omdat hij ook nog eens in de spits zit, die extra druk is omdat ook nog eens veel mensen op de wintersport gaan.

Hij staat stil, doodstil.

Ik schakel door naar een popzender waar een dj vertelt wie zijn gast had zullen zijn, maar die is er niet omdat hij vastzit in het verkeer dat extra druk is omdat het sneeuwt, licht ijzelt en omdat heel veel mensen vandaag op de wintersport gaan.

Gelukkig krijgt hij de zanger aan de telefoon en deze vertelt over de bizarre weersomstandigheden, zoals veel sneeuw en zelfs ijzel en daarbij gaan er, volgens de zanger, ook nog heel veel mensen op de wintersport waardoor de gebruikelijke spits extra druk is.

Ik druk naar een volgende zender en val in een mevrouw die vanochtend om tien voor zes een trein vanuit Delfzijl naar Groningen wilde nemen om van daaruit naar haar zus in Zwolle af te reizen, maar ze staat nog in Delfzijl omdat de trein helemaal nooit in Delfzijl is gekomen en dat heeft weer te maken met een wisselstoring bij Winschoten, die veroorzaakt is door hevige sneeuwval en lichte ijzel.

Gelukkig komt er een meneer van de NS aan de lijn en die vertelt dat ze met man en macht werken om de problemen op te lossen, maar dat hij tegen zoveel sneeuw en ijzel niks kan doen.

Daarbij is het extra druk omdat dit weekend ook veel mensen op de wintersport gaan. Hierna komt een deskundige die vertelt dat het de koudste 18 december sinds vier jaar is.

Ik sta stil in de sneeuw en de file, luister naar de mensheid en denk aan de man die op Kerstavond iemand antwoord geeft op de vraag: „Wat doe je?”

Hij zegt: „Ik werk bij de radio.”

Waarop die andere man zegt: „Interessant!”

    • Youp