Waarom is een pak melk blauw en karnemelk rood?

Alle melk-, yoghurt-, vla- en karnemelkpakken in Nederland hebben een eigen kleur, mailen Rens van de Pol en Brenda Broekhuizen uit Duivendrecht. Hoe komt dat, willen ze weten.

Melk herken je aan de blauwe kleur op de verpakking, karnemelk is altijd rood, yoghurt is groen en vla meestal geel. Wie heeft die kleuren ooit aan deze zuivelproducten toegekend? Het blijkt moeilijk daar een antwoord op te vinden. Het is in ieder geval geen maatregel van de overheid, mailt Jacob Haker van de site zuivelhistorienederland.nl.

Hij spitte voor nrc.next door diverse zuiveljaarboeken en krantenknipsels, belde zuivelkenners, maar kwam niets tegen in de zuivelwetgeving over de kleuren van de verpakking. Wel meende een melkflessenverzamelaar zich te herinneren dat er al met die kleuren werd gewerkt in de dopjes van melkflessen, de voorloper van het melkpak.

Dat klopt, zegt Aad Vernooij, voorlichter bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (ook hij stak veel tijd in de zoektocht naar een antwoord). „Het begon waarschijnlijk bij de melkflessen. Toen supermarkten vervolgens begin jaren zeventig de rol van melkboer overnamen en de melk in pakken werd verpakt, ontstond bij die supermarkten behoefte aan continuïteit van die kleurcodes.” En uniformiteit in het hele land. Voor de consument moesten de zuivelproducten er zo herkenbaar mogelijk uitzien. Maar, zegt Vernooij, dit is voor een deel speculatie en het blijft een raadsel wie er ooit mee is begonnen. Ook FrieslandCampina denkt dat het allemaal begon bij de flessen.

Waarom wijken zuivelfabrikanten niet af van de kleuren? Ze durven niet goed, zegt grafisch ontwerper Ramon Wiegman. Hij heeft weleens een melkpak ontworpen voor Aldi. „De consument wil snel zien welk product er staat. Als een fabrikant dus met andere kleuren werkt, zou de koper weleens naar een herkenbaar pak van de concurrent kunnen grijpen.”

Hanina Ajarai

Denk jij een verklaring te hebben voor het feit dat melkpakken blauw zijn? Geef je antwoord op nrcnext.nl

    • Hanina Ajarai