Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Het lijkt er op dat Nederland ‘vleesbewuster’ wordt. Binnenkort start de overheid een mediacampagne met de bedoeling om mensen minder vlees te laten eten. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is veeteelt verantwoordelijk voor 18 procent van CO2-uitstoot. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over het bureau Jeugdzorg Noord-Oost Brabant dat – ter voorkoming van rechtszaken – diverse ouders een schadeloosstelling heeft betaald omdat zij te lang moesten wachten op een noodzakelijke gezinsvoogd. Verder het laatste nieuws over de milieuconferentie in Kopenhagen. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. In de laatste uitzending van dit seizoen blikken de tafeldames en -heren, onder wie Marc Marie Huijbregts, Jan Mulder, Sophie Hilbrand, Hugo Borst en Yvon Jaspers, terug op het jaar 2009. Trijntje Oosterhuis zingt een nummer van haar nieuwe cd. Ned.3, 19.30-20.19u.

Vrouw&Paard. Discussieprogramma waarin vijf vrouwen onder meer praten over een column van Hanneke Groenteman die daarin begrip lijkt te hebben voor het geweld tegen Berlusconi, over het slaan van kinderen tijdens koranles in de moskee en over vrouwen die last hebben van kerststress. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw&Witteman. Laatste aflevering dit jaar met model Doutzen Kroes, over de internationale modewereld en over haar liefdadigheidswerk in verband met aids in Afrika. Cabaretier Jan Jaap van der Wal over zijn oudejaarsconference. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday Night with Jonathan Ross. Gasten zijn grappenmaker Eddy Izzard, acteur Hugh Grant en rhythm-and-blues-ster Rihanna die ook een nummertje zingt. Ook The Priests treden op. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Serious Request TV. Dagelijks verslag over het Glazen Huis van Serious Request dat dit jaar op de Grote Markt in Groningen staat. Drie platendraaiers van 3FM zitten een week lang zonder eten opgesloten om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. De actie richt zich dit jaar op de bestrijding van malaria. Presentatie Patrick Lodiers, die diverse gasten ontvangt. Ned.3, 19.00-19.22u.

Expeditie Kopenhagen. Laatste deel van een reportageserie waarin de onderzoeksjournalisten Teun van de Keuken en Roland Duong een kijkje bieden achter de schermen van de klimaattop in Kopenhagen en volgen de onderhandelingen op de voet. Voormalig activist en oud-politicus Wijnand Duyvendak treedt op als gids in de wereld van compromissen, wandelgangen, bilateraaltjes en vergaderingen. Ned.2, 22.45-22.50u.

documentaire

We are family: The Goughes. Verslag van de reünie van de vijf broers Gough, door karakterverschillen en – militaire – carrières uit elkaar gedreven. Na tientallen jaren komen de broers weer bij elkaar om oude conflicten bij te leggen en het contact te herstellen. BBC 2, 21.00-22.00u.

cultuur

Aspekte. Terugblik op het culturele jaar 2009 en een overzicht van het eerste kunstdecennium van de 21ste eeuw dat wordt omschreven als de periode van de ‘razende stilstand’. ZDF, 0.20/0.50u.

amusement

Comedy Special: Nigel Williams - Democlash. Komische analyse van de alles-moet-en-niets-mag-maatschappij. Williams ontleedt het Belgische staatsbestel en hij komt tot hilarische conclusies. Vrijheid blijheid, maar in een maatschappij vergeven van wetten en geboden is iedereen gedoemd tot het maken van overtredingen. Canvas, 21.25-22.25u.

The Liberty of Norton Folgate. Geregistreerd concert in music hall-stijl van de band Madness ter gelegenheid van de presentatie in mei dit jaar van hun conceptalbum The Liberty of Norton Folgate. BBC 2, 01.00-2.05u.

sport

Eerste divisie voetbal. Verslag van de wedstrijd Go Ahead Eagles-Excelsior, gevolgd (van 22.55-0.00u.) door samenvattingen van de overige wedstrijden. RTL 7, 19.25-21.25u.

One man and his dog: Supreme. Verslag van de jaarlijkse Engelse internationale wedstrijd voor schaapherdershonden en hun bazen om de Champion’s Trophy, met commentaar van de experts Matt Baker en Gus Dermody. BBC 2, 20.00-20.40u.