Vijf nieuwe boerderijen met Q-koorts

Het aantal boerderijen dat is besmet met Q-koorts is met vijf gestegen tot zestig. Daardoor loopt het aantal drachtige melkgeiten dat zal worden gedood op tot 40.000. Dit heeft minister Verburg (Landbouw, CDA) gisteren bekendgemaakt tijdens een Kamerdebat.

Bij nog eens elf bedrijven is er een verdenking van Q-koorts. Omdat er nog steeds besmette bedrijven bijkomen, wil de Tweede Kamer een volledig aanvoerverbod van geiten en schapen. Een motie van deze strekking werd gisteravond door de Kamer aangenomen nadat minister Verburg zei dat ze dat juist niet nodig vindt omdat daardoor bedrijven „geheel op slot gaan”. Dat is precies wat de Tweede Kamer wil, evenals een volledige stop op de oprichting van nieuwe bedrijven.

Nederland telt 374.000 geiten. In 2000 waren dat er nog 179.000. De dieren worden gehouden op krap driehonderd bedrijven.

Wegens protest van de Kamer twijfelt Verburg nu over het doden van 1.200 bokken. Die kunnen via het sperma de bacterie verspreiden die Q-koorts veroorzaakt. Sommige Tweede Kamerleden wezen erop dat er nu een fokverbod geldt. Verspreiding zou dus helemaal niet aan de orde zijn. Verburg zal vóór maandag, als het doden van geiten aanvangt, een besluit nemen.

Verburg denkt ook nog na over de hoogte van de vergoeding die boeren krijgen voor elke gedode melkgeit. Verschillende Kamerleden drongen daarnaast aan op vergoeding van de zogeheten ‘vervolgschade’ die boeren lijden doordat de economische basis onder hun bedrijf wegvalt. Die bedrijven moeten ‘van de grond af aan’ weer worden opgebouwd.

Volgens Verburg is dat door Europese regelgeving niet bespreekbaar. Wel zal ze haar best doen ervoor te zorgen dat boeren die een beroep willen doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen, niet eerst hun eigen vermogen hoeven aanspreken.

Een voorstel van de SP voor een parlementair onderzoek naar de voors en tegens van de intensieve veehouderij bleek niet op een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. De coalitiepartijen en de VVD zien daar de noodzaak niet toe. De overheid laat momenteel al onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van de intensieve veehouderij voor de volksgezondheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat resultaat afwachten. Verburg zal het onderzoeksresultaat in 2010 naar de Kamer sturen.