Twijfel over plek graf Lorca

Het graf van Federico García Lorca is leeg. Decennialang werd gedacht dat Spanje’s grote poëet en toneelschrijver begraven lag onder een olijfboom in Alfacar, nabij de Andalusische stad Granada. Lorca zou daar begraven zijn nadat hij in 1936 vermoord was door fascisten. Maar na 51 dagen graven, meldden de onderzoekers vandaag dat er geen menselijke resten zijn gevonden.

De man die destijds gedwongen werd de geëxecuteerde te begraven, Manuel Castillo, wees de plek aan in 1966 aan de Ierse Lorca-biograaf Ian Gibso. Hij zei de plek te herkennen aan de olijfboom en de rots ernaast. Later troffen onderzoekers op de rots putjes aan die waarschijnlijk door kogelinslagen veroorzaakt zijn. Het gebied rondom het graf werd opgekocht door de provincie en omgedoopt tot het Parque García Lorca. Er werd een gedenksteen opgericht en de plek werd een bedevaartsoord voor Lorca-bewonderaars.

De opening van het ‘graf’ werd door familie van Lorca eerst tegengehouden. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de opgraving door mocht gaan. Nu er geen resten zijn aangetroffen, zijn er twee opties mogelijk, schrijft El País vandaag. Of Lorca werd er eerst begraven en later opgegraven, of hij heeft er nooit gelegen.