Tweede termijn Bernanke nabij

De Senaatscommissie voor bankzaken heeft met een meerderheid van stemmen Ben Bernanke voor een tweede termijn verkozen tot voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS. Zestien senatoren stemden voor, zeven tegen. Naar verwachting zal de Senaat in januari instemmen met Bernanke’s tweede termijn. Dat begint op 1 februari. Bernanke (56) ligt onder vuur, omdat zijn toezicht zou hebben gefaald tijdens de crisis. Het Congres wil wetsvoorstellen indienen die de macht van de Federal Reserve aan banden moet leggen. Maar woensdag werd Bernanke door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Man van het Jaar 2009. Volgens Time zou de zwakke economie van de VS er nog slechter voor hebben gestaan zonder het ingrijpen van Bernanke en de Fed. Bernanke werd in 2006 door president Bush benoemd en volgde Alan Greenspan op. Bernanke, die ’s avonds het liefst kruiswoordpuzzels oplost met zijn vrouw, is een nerd, vindt Time, maar wel „de machtigste nerd van de planeet”. (NRC)