Tiener Lukaku zet slap Ajax te kijk in Arena

Anderlecht's Romelu Lukaku reacts after their victory against Ajax, following their Europa League Group A soccer match at the Arena stadium in Amsterdam, Netherlands, Thursday, Dec. 17, 2009. (AP Photo/Bas Czerwinski) Czerwinski, Bas

Ajax1Anderlecht3

Ruststand 0-3. 13. Lukaku 0-1, 22. Lukaku 0-2, 43 Legear 0-3, 77. Emanuelson 1-3. Scheidsrechter: Cakir (Tur). Toeschouwers: 30.000

Romelu Lukaku staat na zijn glorieuze optreden tegen Ajax slechts gehuld in een zwart ondershirt in de gracht van de Amsterdam Arena kortstondig televisiezenders te woord. Het shirt van de zestienjarige spits die Ajax met twee doelpunten voor Anderlecht in eigen huis te kijk zet, is dan al in handen van Urby Emanuelson. Als Lukaku even later naar de schrijvende media wil lopen, wordt hij tegengehouden en naar binnen gestuurd. Op last van trainer Ariël Jacobs mag het grote talent niets zeggen.

Lukaku laat hoe dan ook in de laatste wedstrijd van groep A in de Europa League een onuitwisbare indruk achter. De speler met rugnummer 36 breekt de prestigestrijd tussen de Nederlandse en Belgische voetbalgrootmachten in de dertiende minuut open met een rake kopbal uit een voorzet van ex-Ajacied Mbark Boussoufa. Elf minuten later is de spits van Anderlecht opnieuw het middelpunt van de feestvreugde als hij na een pass van Jonathan Legear de 0-2 binnenkopt. In het verleden wisten alleen Nii Lamptey (ook van Anderlecht) en Niklas Bärkroth (IFK Göteborg) in een Europese wedstrijd op jongere leeftijd te scoren.

Het is Lukaku die het verschil maakt in een wedstrijd, die door treffers van Legear en Emanuelson uiteindelijk met 3-1 door Anderlecht wordt gewonnen. Anderlecht eindigt als groepswinnaar voor Ajax. De in Antwerpen geboren zoon van de Congolese oud-voetballer Roger Lukaku (onder meer FC Boom, Seraing en Germinal Ekeren) is in vrijwel alles de tegenpool van de statische Ajaxspits Marko Pantelic.

De lange Lukaku (1.92 meter) is het voorbeeld van een sterke, moderne voetballer. Hij combineert zijn kracht met lengte en snelheid. Daarnaast kan de jeugdinternational van België doelpunten maken. De 31-jarige Pantelic straalt vanaf het eerste fluitsignaal net als de rest van Ajax vooral onvermogen uit. De ervaren Servische international krijgt niet één kans. Lukaku wordt bij zijn wissel in de 64ste minuut zelfs door de Ajaxaanhang beloond met applaus. Voor de Ajacieden is er slechts een striemend fluitconcert.

Jan Vertonghen, de Belgische verdediger en gisteren de aanvoerder van Ajax, weet samen met de Spanjaard Oleguer de jonge Lukaku niet af te stoppen. „Ik kende hem eigenlijk alleen van verhalen van andere Belgische jongens en van de uitwedstrijd tegen Anderlecht”, zegt Vertonghen na afloop van de eerste seizoensnederlaag van Ajax. „Ik kijk nooit naar de leeftijd van een tegenstander. Het is een sterke jongen met veel kwaliteit. Als je hier in Amsterdam twee doelpunten weet te maken dan doe je het natuurlijk goed. Toch zien de doelpunten van Anderlecht er vanuit ons perspectief knullig uit. Het zijn aanwijsbare fouten. We wilden voor eigen publiek iets laten zien. Daar is niets van terecht gekomen.”

Even verderop staat een stralende Jelle van Damme de pers te woord. De voormalige verdediger van Ajax had zich vooraf geen mooiere terugkeer in de Arena kunnen wensen. Mede met dank aan de tiener Lukaku en Ajaxcoach Martin Jol die basisspelers als Luis Suárez, Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld op de bank zet. „Misschien was het toch slimmer geweest als Alderweireld wel gespeeld had, hij kent Lukaku tenminste een beetje”, zegt een lachende Van Damme. „Lukaku is vooral fysiek enorm sterk voor zijn leeftijd. Het is echt een blok beton. Dat is een beetje genetisch bepaald. Zijn vader was ook een sterke vent. Daarnaast worden Afrikanen volgens mij met spierbundels geboren. Lukaku wordt natuurlijk overal opgehemeld, maar hij blijft zelf nuchter.”

Lukaku, die via de jeugd van Boom FC, KFC Wintam en Lierse SK in 2006 naar Anderlecht ging, maakte vorig seizoen elf dagen na zijn zestiende verjaardag zijn debuut als prof tegen Standard Luik. Lukaku is dit seizoen al niet meer weg te denken uit het elftal van trainer Jacobs. Lukaku is met negen doelpunten in veertien competitiewedstrijden de topscorer van de koploper in België. Bondscoach Dick Advocaat zal de spits bij de kwalificatie voor het EK van 2012 goed kunnen gebruiken.

Jacobs en Advocaat hebben afgesproken dat Lukaku voorlopig nog niet wordt opgeroepen voor de Rode Duivels. Ze willen de hoop van het Belgische voetbal voorzichtig brengen. Als Lukaku zich zo blijft manifesteren als gisteren is dat een onmogelijke opgave. „Laten we hopen dat we zo lang mogelijk van hem kunnen genieten, want dat deze jongen de absolute top gaat halen is zeker”, zegt Anderlechtcaptain Olivier Deschacht.

    • Koen Greven