Theater & Dans - En Verder

NNT Kerstspecial

Het Groninger NNT van Ola Mafaalani en Ko van den Bosch beukt er nog even een kerstvoorstelling tussen, spelend in Afrika. De folder belooft: „een hartverwarmend shot vrolijk cynisme en ontroerende vitaliteit om het eind van het jaar door te komen. En ja! Er zal onbevlekt ontvangen worden. En ja! We zullen nog één keer ‘Vrouwen zijn Cyclisch’ ten gehore brengen. En ja! U zult vallende sterren zien. En ja! Er zal worden uitgelegd dat de mens van nature goed is.”15-19 dec Machinefabriek, Bloemstraat, Groningen. Inl: nnt.nl.

The New Electric Ballroom

Na te zijn afgewezen door hun grote liefde hebben twee zusters veertig jaar lang de tijd stilgezet. In The New Electric Ballroom van Enda Walsh, opgevoerd door het Nationale Toneel, spelen zij telkenmale opnieuw de afwijzing na. Op een sokkel aan de achterwand staat de gegijzelde visboer. De drie heksen en hun prooi tonen geestig de naargeestigheid die regisseur Susanne Kennedy zoekt. T/m 16 jan NT-Gebouw, achter de schouwburg. Inl: nationaletoneel.nl.

All Shook Up

De musical All Shook up, rondom 25 hits van Elvis Presley, gaat niet over de koning zelve, maar over een andere rocker die in de jaren vijftig een Amerikaans stadje komt opschudden. Doorslaggevend is de geestige en geraffineerde regie van Carline Brouwer, die de show in het teken van de zelfspot zet, met een speelstijl die soms naar het cartooneske reikt, maar die toch net geloofwaardig genoeg blijft. Tournee t/m 11 juli. Inl. www.musicals.nl.

Nachtmis

In de Amsterdamse schouwburg wordt dit jaar een alternatieve nachtmis georganiseerd, waarin cabaretier Freek de Jonge de preek zal verzorgen. Rajae el Mouhandiz zingt een lied en Noraly Beyer is er ook. 24 dec. Inl: 020-6242311 of www.ssba.nl

Apenverdriet

Na een feest blijft de gastvrouw met een ongenode gast zitten. In de voorstelling Apenverdriet van de Vlaamse regisseur en schrijver Arne Sierens overheerst het verlangen een ander te zijn. In een inventief oranjekleurig decor, opgebouwd uit wanden die elkaar snijden, treden twee actrices op: de oudere Marijke Pinoy en de jonge Wine Dierickx. De kamers zijn net kooien. Het is onmogelijk te vluchten. Het decor draait rond, zodat er telkens verrassende opkomsten mogelijk zijn. 18-19 dec De Brakke Grond, Amsterdam. Inl: www.hetpaleis.be

Snorro

Het Ro theater brengt de verrukkelijke familievoorstelling Snorro, over een gemaskerde held die worstelt met zijn identiteit en met zijn gebrek aan teamgeest. Regisseur Pieter Kramer maakt er een wervelende, hilarische show van, met Lucky Luke-decors, kinderen als dansende cactussen, liedjes op de wijze van tophits, haastverkledingen en een pratend paard. Tournee t/m 7 febr. Inl: www.rotheater.nl.

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken. Hans Kesting kreeg een Louis d’Or voor zijn rol van de harde advocaat Cohn die zijn geaardheid, afkomst en ziekte ontkent tot het bittere eind. T/m 22 febr Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl