Tennisser Gasquet gerehabiliteerd na gebruik van cocaïne

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft tennisser Richard Gasquet (23) gisteren vrijgesproken in zijn dopingzaak. De Fransman werd in maart van dit jaar in Miami positief getest op cocaïne, waarna hij een voorlopige schorsing van tweeënhalve maand kreeg. Tennisbond ITF en antidopingbureau WADA wilden een zwaardere sanctie, maar daarin ging het CAS niet mee.

Het sportgerechtshof erkent dat er bij de tennisser minieme sporen van cocaïne zijn aangetroffen, maar gaat mee in de theorie van de verdediging dat Gasquet het middel in zijn lichaam kreeg door met een vrouw te zoenen in een nachtclub.

De tennisser keerde in augustus terug op de baan na een tennisloze periode die begon op 30 april. ITF en WADA wilden Gasquet ten minste een jaar niet in actie zien. „Ik ben volledig gerehabiliteerd”, zei Gasquet, de huidige nummer 52 van de wereld, opgelucht tegenover tv-zender Canal Plus. „Het was een raar verhaal, de afgelopen acht maanden waren een grote nachtmerrie.”

„Ik heb altijd gedacht dat de kans groter was dat ik Nadal zou kloppen op Roland Garros of Federer op Wimbledon dan dat ik positief zou worden getest”, vervolgde hij. „Mentaal was het een zware tijd. Ik had het liever anders gezien, maar ik richt me nu weer volledig op het tennis. Mijn doel is terug te keren in de top tien.” Tennisbond ITF liet weten de uitspraak van het CAS te betreuren.

Eerder deze week heeft de internationale tennisfederatie ITF de eenjarige schorsingen van de Belgische tennissers Yanina Wickmayer (20) en Xavier Malisse (29) opgeheven. De bond oordeelde eergisteren dat beide spelers weer de baan op mogen.

De Brusselse rechtbank oordeelde maandag al dat de schorsing wordt opgeschort. De tennissers moeten in het juridische steekspel nog wel wachten tot de Belgische Raad van State zich over de kwestie heeft gebogen. Wickmayer en Malisse werden vorige maand wereldwijd voor een jaar geschorst omdat ze hun verblijfsgegevens onjuist hadden opgegeven.

Wickmayer, de nummer zestien van de wereld, heeft inmiddels een wildcard geaccepteerd voor het toernooi dat in januari in Auckland (Nieuw-Zeeland) wordt gehouden. (ANP, AP)