Staking bij BA verboden

Een staking van het cabinepersoneel bij British Airways (BA) tijdens de Kerstdagen gaat niet door. Het Britse Hooggerechtshof verbood gisteren de werkonderbreking, die was voorzien van 22 december tot en met 2 januari.

Vakbond Unite wilde met de staking protesteren tegen een geplande grote bezuiniging bij BA, die 1.700 banen gaat kosten, terwijl het personeel dat mag blijven geen loonsverhoging zal krijgen.

De directie van BA was naar de rechter gestapt met de claim dat de stemming over de staking onder 13.000 personeelsleden ongeldig was, omdat ook 800 mensen die al waren vertrokken met een afvloeiingsregeling er aan hadden meegedaan. De rechter stelde de directie in het gelijk en oordeelde bovendien dat de ontwrichting van het maatschappelijke leven door de staking buiten proportie was.

De staking zou het luchtverkeer in Groot-Brittannië grotendeels hebben lamgelegd. Kerst is een van de drukste periodes van het jaar voor BA, met 650 vluchten (90.000 passagiers) per dag.

De directie prees de rechter gisteren. Unite daarentegen sprak van een „blamage voor de democratie”. Vakbondsleiders zeggen dat ze hun stakingsvoorstel na de Kerst opnieuw in stemming zullen brengen.