Saharaanse activist naar huis

Ruim een maand na haar uitzetting naar het Spaanse Lanzarote is de Saharaanse onafhankelijkheidsactivist Aminatou Haidar vannacht teruggekeerd naar Laâyoune, hoofdstad van de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara. Daar heeft ze haar Marokkaanse paspoort teruggekregen dat haar indertijd was afgenomen omdat zij bij terugkeer uit de Verenigde Staten weigerde de noodzakelijke formaliteiten te vervullen. Ze heeft haar hongerstaking beëindigd. Hiermee is ook een einde gekomen aan spanningen tussen Spanje en Marokko over haar zaak.

Volgens een politiezegsman in Laâyoune vervulde Haidar dit keer de formaliteiten bij binnenkomst van het land door op het formulier aan te geven dat zij „in Marokko was gearriveerd”.

De Spaanse regering had wekenlang haar uiterste best gedaan de kwestie-Haidar op te lossen. Marokko stond er echter op dat Haidar trouw zwoer aan koning Mohammed VI, wiens vader Hassan II in 1975 de Westelijke Sahara annexeerde. Uiteindelijk maakte volgens Parijs een interventie van president Sarkozy een einde aan de impasse. Deze bracht de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taïeb Fassi Fihri „de wens” over dat Marokko „in zijn traditie van openheid en generositeit mevrouw Aminatou Haidar haar Marokkaanse paspoort kon teruggeven bij aankomst op grondgebied van het koninkrijk”, aldus het Elysée. Minister Fihri onderstreepte vanochtend dat Rabat vasthield aan „de totale eerbiediging van de Marokkaanse wet, door allen, zonder uitzondering en op het hele nationale grondgebied.”

Haidar zelf noemde de regeling gisteren bij haar vertrek „een triomf van het internationaal recht, van internationale gerechtigheid en de Saharaanse zaak”. (AFP)