Rendabele verhalen

Rendabele verhalen

In Boeken 04.12.09 wordt mijn verhalenbundel Zwartwaterkoorts tegelijk met de bundel December van Vonne van der Meer besproken. Twee bundels van twee vrouwen, die veeg je even op één hoop. Sinterklazige kop erboven, leuk op 4 december. Mijn boek blijkt te gaan over ‘verongelijkte Amsterdammers’. Weliswaar heeft de helft van de hoofdpersonen niets met Amsterdam te maken en verongelijkt zijn ze ook niet, maar we moeten niet pietluttig doen. Wel sympathiek aan ‘deze verongelijkten’ is dat ze van dieren houden. Dat is alles wat er over mijn bundel te zeggen valt. Geen woord over het feit dat het hier nieuwe, nooit eerder gepubliceerde verhalen betreft, die qua thematiek en terugkerende personages zorgvuldig met elkaar verweven zijn. Geen woord over de stijl, de gesponnen intriges, psychologie van de karakters of de relatie met ander werk. Ook geen oordeel. Slechts het luttele aantal woorden wijst op het veronderstelde belang van het boek. Ik beschouw het verhaal als een mooi en belangrijk genre in de literatuur. Een goed doordachte verhalenbundel is het waard om twee jaar aan te werken. Verongelijkt als ik ben, publiceer ik voortaan maar in maart een samenraapsel onder de titel Het paasei, in april Koninginnenach of in januari Mijn winterdip. Wel zo rendabel.

Rascha Peper, Amsterdam.

    • Rascha Peper