Popprofessor zoekt bleke schimmen uit het verleden

Leo Blokhuis: City to City. Ambo, 205 blz. €24,95 **

De popprofessor, wordt Leo Blokhuis wel genoemd. Niet alleen omdat hij jaarlijks allerlei weetjes vertelt over oude hits in het tv-programma Top 2000 dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar dagelijks wordt uitgezonden, maar ook omdat hij de afgelopen jaren verschillende boeken over popmuziek heeft geschreven, zoals Het Plaatjesboek en Grijsgedraaid.

Ook in zijn nieuwe boek, City to City, vertelt Blokhuis weer vele wetenswaardigheden over hits en (on)bekenden uit de popgeschiedenis. Dit keer aan de hand van steden die een opmerkelijke rol speelden in de popmuziek, zoals Detroit (de stad van het beroemde soullabel Motown) en Liverpool (stad van de Beatles en de Mersey-beat). Van de tien behandelde muzieksteden zijn er twee niet Angelsaksisch: Parijs, stad van Franse chansonniers en Den Haag, Nederlands beatstad nummer 1. Voor elke stad nam Blokhuis een jaartal dat cruciaal is voor de muziekgeschiedenis. Bij Memphis hoort bijvoorbeeld 1953, het jaar waarin Elvis Presley zijn eerste opname liet maken.

Het is een formule voor een prachtboek. Toch is City to City dat niet geworden. Dat komt vooral doordat Blokhuis zelden iets opmerkelijks weet te melden. Zijn boek doet erg denken aan het verhaal van de man die omstandig vertelt dat hij naar een winkel ging die dicht bleek te zijn. De legendarische clubs en studio’s die hij in de muzieksteden bezoekt blijken bijvoorbeeld, zoals te verwachten was, bleke schimmen uit het verleden of zijn zelfs van de aardbodem verdwenen. Ook zijn herinneringen zijn weinig bijzonder.

Blokhuis’ enthousiasme voor popmuziek is grenzeloos, maar dit keer speelt het hem parten. Hij vindt bijna alles mooi, prachtig en geniaal. Maar voortdurende lof is ook monotoon en verveelt snel. De saaiheid wordt nog versterkt door Blokhuis’ vlakke stijl. City to City bestaat grotendeels uit een eindeloze stoet nummers, namen en jaartallen, vervat in zouteloos Wikipediaproza.

Bernard Hulsman

    • Bernard Hulsman