NRC BOEKEN.NL Stoptrein maakt plaats voor trein der traagheid

Middelhoff, Dolf

Uitreiking Gouden Uil weer eens op de schop

De uitreiking van de Gouden Uil Literatuurprijs wordt alweer anders. In 2010 wordt de bekendmaking van de winnaars ondergebracht in het nieuwe Belgische cultuurprogramma Cobra van Frieda Van Wijck. Dit jaar werd de uitslag van de literatuurprijs bekend gemaakt tijdens een rechtstreekse Terzake-uitzending vanuit het Stadhuis van Antwerpen. Kijkers en genodigden waren er niet tevreden over. In 2009 won Robert Vuisje de Gouden Uilliteratuurprijs met Alleen maar nette mensen. (DL)

‘Boekestijntje’ blijkt een ‘twittercanard’

Zondag twitterde het ex-Tweede-Kamerlid van de VVD Arend Jan Boekestijn dat ‘de linkse boekhandel Athenaeum’ zijn onlangs verschenen boek De prijs van een slecht geweten niet verkocht, zo meldt Boekblad. „Ik ben ze zo dankbaar voor deze houding. Wordt geweldige rel”, voegde hij eraan toe. Kletskoek, was het antwoord van Athenaeum-directeur Maarten Asscher. „We hebben zijn boek al gekocht. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over zijn publiciteit. Het lijkt me, hoe zeg je dat eigentijds, een tweetcanard.” (BH)

Virtuele boekenwinkel wordt reëel

Amazon, verkoper van boeken via internet, is in Groot-Brittannië op zoek naar panden om winkels in te vestigen, meldde het Britse dagblad The Times deze week. Het zou gaan om winkels waar klanten hun bestellingen af kunnen halen. Veel mensen die op internet boeken bestellen, blijken die niet thuis te laten komen, maar in boekhandels af te halen.

De zoektocht van Amazon naar panden valt samen met de sluiting van de winkels van de keten boekhandels Borders. Amazom wilde het bericht in The Times niet bevestiigen. (BH)

Walcott: niet geschikt voor Oxford, wel voor Essex

Nadat hij in een onverkwikkelijke zaak het hoogleraarschap poëzie misliep aan de Oxford University, is Nobelprijswinnaar Derek Walcott (79) alsnog aan een Britse universiteit benoemd. De Caribische dichter en toneelschrijver werd uitverkoren aan de kleine Essex University, zo meldt The Independent. De Nobelprijswinnaar 1992 zal in de lente van 2010 een serie workshops en lezingen geven.

In mei 2009 moest Walcott zijn kandidatuur om poëzie te doceren aan Oxford intrekken nadat hij beschuldigd was van seksuele intimidaties. (HC)

‘Weduwe’ Stieg Larsson weigert twee miljoen euro

Eva Gabrielsson, de levenspartner van de overleden succesauteur Stieg Larsson, heeft de twee miljoen euro geweigerd die haar door de vader en broer van Larsson waren aangeboden, zo liet het Zweeds persbureau TT zaterdag weten. Gabrielsson leefde meer dan dertig jaar samen met de na zijn dood razend populair geworden thrillerauteur van de Millennium-trilogie. Nadat Larsson in 2004 onverwacht stierf, besliste een rechter dat de erfenis, die vermoedelijk bestaat uit miljoenen euro’s, naar vader en broer zou gaan. Larssons vader en broer deden het aanbod omdat ze „het moe waren om telkens weer te worden afgeschilderd als de bad guys.” De advocaat van Gabrielsson zegt dat haar klant de discussie over de nalatenschap niet publiekelijk of via de media wil oplossen. (HC)

Korte verhalen voor een (te) hoge prijs

The Atlantic Monthly wil opnieuw een broedplaats worden voor korte verhalen – iets wat het tijdschrift vroeger was. De verhalen komen echter niet in het papieren tijdschrift terecht, maar worden via Amazon verkocht – exclusief voor de eReader van de winkel: de Kindle. $3,99 moet een kort verhaal gaan kosten, wat volgens een berekening van The New York Times betekent dat de jaarlijkse verzameling ‘Best American Short Stories’ 80 dollar waard zou zijn. Het idee erachter is dat verhalen verkocht moeten gaan worden zoals iTunes individuele liedjes verkoopt. Blijkbaar wordt er gegokt op de goede naam van The Atlantic, en hoopt men kopers te trekken die graag als eersten lezen wat het befaamde tijdschrift aan literair talent heeft ontdekt. (TJ)

OP DE SITE

Nieuw op nrcnoeken.nl: een ‘diavoorstelling’: twaalf afbeeldingen uit het vijfde deel van de magistrale reeks van getekende land- en zeekaarten, topografische afbeeldingen en plattegronden afkomstig uit de voormalige VOC-kantoren.

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman, Bernard Hulsman, Toef Jaeger en Maartje Somers

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be.

    • Bernard Hulsman
    • Maartje Somers
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman