Nederland kort

Aanpak problemen zwerfjongeren door kabinet niet effectief

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het kabinet pakt de problematiek van zwerfjongeren nog altijd niet effectief aan. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Opvang zwerfjongeren 2009 dat gisteren is gepresenteerd. De voorzieningen zijn niet altijd voldoende en tijdig beschikbaar en de informatievoorziening is „beneden verwachting”. Met de Verwijsindex, een risicosignaleringssysteem, zijn zwerfjongeren nog nauwelijks in beeld gekomen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, CU) en staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) zeggen dat het aantal voorzieningen is toegenomen maar dat er nog veel te verbeteren is.

Vijf bedrijven met Q-koorts erbij

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het aantal boerderijen dat is besmet met Q-koorts is met vijf gestegen, tot 60. Het aantal drachtige melkgeiten dat zal worden gedood groeit daarmee tot 40.000. Dit heeft minister Verburg (Landbouw, CDA) gisteren bekendgemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Wegens protest van de Kamer twijfelt Verburg nu over het nut van het doden van twaalfhonderd bokken. De bokken kunnen via hun sperma de bacterie verspreiden die Q-koorts veroorzaakt. Maar, zoals sommige Kamerleden memoreerden, er geldt nu een fokverbod dus dan zou verspreiding helemaal niet aan de orde zijn. Verburg zal vóór komende maandag, als het doden aanvangt, een besluit nemen.

Geen EU-toets steun aan Meavitabedrijven

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) weigert 37 miljoen euro aan overheidssteun voor twee voormalige Meavitabedrijven voor te leggen aan de Europese Commissie. Dat zei ze vanmiddag in overleg met de Tweede Kamer over de afwikkeling van het bankroet van het zorgconcern. De Nederlandse Zorgautoriteit fiatteerde de steun vorige maand. De toezichthouder beval tegelijk aan die steun te toetsen aan Europese regels. Bussemaker wil echter „geen onzekerheid” bij de gesteunde bedrijven scheppen. Als concurrenten zich tekortgedaan voelen, moeten zij zich maar tot de rechter of de Europese Commissie wenden, zei ze.