Nederland & Europa kort

Europees Hof Justitie: reclame maken voor kansspelen mag

BRUSSEL. Exploitanten van kansspelen in Nederland mogen door reclame en het introduceren van nieuwe kansspelen hun aanbod aantrekkelijk maken. Als ze dat recht niet hebben, bestaat het risico dat de consument zijn heil zoekt in het illegale circuit. Dat concludeerde de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie gisteren in een zaak over het gokbedrijf Betair, dat van het ministerie van Justitie geen kansspelen in Nederland mag organiseren. Het hof volgt doorgaans de conclusie van de advocaat-generaal. (ANP)

EU-ambtenaren mogelijk naar Hof

BRUSSEL. Als er eind dit jaar nog geen oplossing is voor het loonconflict van de EU-ambtenaren, overwegen de vakbonden naar het Europees Hof van Justitie te stappen. Dat heeft de vakbond FFPE gisteren bekend gemaakt. Tussen de 3000 en 4000 EU-ambtenaren hebben gisteren gestaakt of aan protestbijeenkomsten deelgenomen tegen het mogelijk niet doorgaan van een loonsverhoging. Veel EU-landen, waaronder Nederland, vinden meer loon een verkeerd signaal in tijden van economische crisis. (ANP)

Bananenimporteurs verdacht van kartel

BRUSSEL. De Europese Commissie verdenkt een aantal bananenimporteurs uit Zuid-Europa van kartelvorming. Ze heeft de bedrijven gisteren op de hoogte gebracht van haar bezwaren. Het dagelijks bestuur van de EU wil niet bekendmaken om welke importeurs het gaat. (ANP)