Mogelijk tweede proces tegen Chirac

De Franse ex-president Jacques Chirac hangt een tweede proces voor de strafrechter boven het hoofd. Hij is vanmorgen door een onderzoeksrechter in Parijs officieel als verdachte aangemerkt in het onderzoek naar illegale financiering van zijn partij RPR door de stad Parijs in de tijd dat hij daar burgemeester was.

Met deze stap van onderzoeksrechter Jacques Gazeaux uit Nanterre komt Chirac verder in de problemen. Eind oktober besliste een andere onderzoeksrechter dat de ex-president terecht moet staan wegens verduistering en misbruik van vertrouwen. Daarbij gaat het om zijn verantwoordelijkheid voor 21 ‘schijnbanen’ bij de gemeente Parijs tussen 1977 en 1995, waarvoor relaties van Chirac zouden zijn betaald zonder tegenprestatie voor de stad.

Ook in de zaak waarin Chirac gisteren als verdachte werd aangemerkt, gaat het om ‘schijnbanen’ bij de stad Parijs. Dit keer gaat het om zeven werknemers die betaald werden door Parijs, maar werkten voor Chiracs politieke partij RPR.

De advocaat van Chirac liet vanmorgen weten dat de ex-president het bestaan van schijnbanen in Parijs onder zijn bewind opnieuw ontkent. In de eerste zaak heeft Chirac al gezegd naar de rechtbank te komen om uitleg te geven.

In de tweede zaak is het nog niet zover: de onderzoeksrechter is nog bezig met het vooronderzoek. Maar de kwestie is des te delicater voor Chirac, omdat het bestaan van een systeem van schijnbanen ten gunste van de RPR al bewezen werd tijdens een eerder proces in 2004. Daarin werd Chiracs rechterhand in Parijs, de latere premier Alain Juppé, veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke hechtenis en een jaar onverkiesbaarheid.

Chirac, die van 1995 tot 2007 president was, genoot in deze periode immuniteit. Daarom had de onderzoeksrechter het onderzoek naar zijn betrokkenheid ondergebracht in een apart dossier, dat na zijn vertrek in 2007 weer boven kwam. Tot nu toe had Chirac de status van getuige. De verwachting was dat de zaak niet tot een proces zou leiden. Dat veranderde toen er een nieuwe onderzoeksrechter kwam.

Chiracs RPR is niet de enige partij die wegens illegale financiering is veroordeeld, ook bestuurders van de Parti Socialiste zijn daarvoor in de jaren negentig gestraft.

De populariteit van Chirac lijdt niet onder zijn justitiële problemen. Onlangs bleek hij in een opinieonderzoek de meest geliefde der Franse politici.