Met sneeuw zit alles zó weer vast

Er was geen weeralarm of spitsalarm afgegeven. Toch waren er gisteren op het spoor en de weg veel problemen.

En het blijft winters. Hoe kun je je het best verplaatsen?

Sneeuwval en vorst zorgden gisteren voor lange files en de dienstregeling op het spoor raakte ontregeld. Vandaag, en ook de komende dagen, blijft het winters weer.

Hoe kun je je vandaag het beste verplaatsen?

De NS hoopt dat het materieel vandaag weer op de juiste plek staat, zodat de dienstregeling normaal functioneert, zei woordvoerder Ronald Stevens gisteren. „Maar er is nu nog sneeuw op komst, dus we weten niet of dat lukt.” Gisteravond was de NS nog druk bezig om reizigers uit Utrecht, waar het treinverkeer eerder was stilgelegd, weg te krijgen. „We pendelen mensen naar een volgend knooppunt.” De NS adviseerde gisteravond op haar site ‘niet meer met de trein te reizen tot vrijdagochtend’.

ProRail verwachtte daarom gisteren dat de problemen vandaag nog niet helemaal opgelost zullen zijn. „We hebben extra storingsploegen klaarstaan, want we verwachten onregelmatigheden”, aldus woordvoerder Anna Kodde. Waar en wanneer weet ProRail niet. „Of er daadwerkelijk problemen zijn, merken we ’s ochtends pas.”

Zowel NS als ProRail adviseren om teletekst en internet in de gaten te houden.

De auto dan maar? Met 670 kilometer stond er gisterochtend de langste file van dit jaar. Opvallend was dat het aantal „ongevalletjes” met dertig lager was dan gemiddeld in de ochtendspits (40-50). En de avondspits was rustiger dan normaal. Veel mensen vertrokken eerder van hun werk. „Waarschijnlijk zijn sommige mensen eerder naar huis gegaan vanwege de kerstvakantie”, zegt Leonie Wolters, woordvoerder van Rijkswaterstaat. „En anderen gingen eerder de weg op omdat ze vanwege het weer een drukke spits hadden verwacht.”

Een spitsalarm voor de ochtend werd niet afgegeven door de ANWB. Waarom eigenlijk niet? „We dachten woensdag, nadat we de voorspellingen van het KNMI en Meteoconsult kenden, dat dat niet nodig zou zijn”, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeersinfo bij de ANWB. Er was circa 10 centimeter sneeuw voorspeld, maar vooral in het noorden viel veel meer, zo’n 40 centimeter. Het spitsalarm van de ANWB staat overigens los van het weeralarm van het KNMI. Broekhuis: „Wij geven een spitsalarm als we denken dat de Randstad en het midden van het land te maken krijgen met extreem lange reistijden en de filelengte de 500 kilometer overstijgt. Een spitsalarm was gisteren, met 670 kilometer, op zijn plaats geweest.”

De fiets dus?

Dat kan, zegt Govert de With, medewerker van de Fietsersbond. „Maar als je met dit soort weer minder zeker op de fiets zit, kan ik begrijpen dat je een ander vervoersmiddel kiest.” De Fietsersbond, die er nu bij gemeentes extra op aandringt ook de fietspaden te bestrooien, weet niet of en hoeveel fietsers gisteren ten val zijn gekomen. De bond adviseert fietsers in het midden van de weg te gaan fietsen. „Zorg dat je niet in de prut aan de zijkant wordt gedrukt. In de prut is de kans op valpartijen veel groter.”

Lees en bekijk meer over de sneeuw op pag. 16-17 en 21.

    • Marleen Luijt