Marine moet 13 piraten van EU vrijlaten

De Nederlandse marine heeft gisteren dertien Somalische piraten vrijgelaten die ruim twee weken geleden waren opgepakt bij een mislukte kaping van een koopvaardijschip in de Arabische Zee. Dat gebeurde op last van de Europese Unie, die geen land in de regio kon vinden dat de verdachten wilde berechten. Het fregat Hr. Ms. Evertsen maakt deel uit van de zogenoemde Atalanta-missie van de EU voor de kust van Somalië.

EU en Nederland lijken het niet eens over de spelregels. Als piraten worden gearresteerd ligt volgens een woordvoerder van de missie de eerste beslissing tot vervolging bij het schip, dus bij Nederland. „Als dat niet vervolgt, worden landen in de regio gevraagd.” Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) betreurt het dat geen land bereid werd gevonden. Een woordvoerder van Justitie zegt dat Nederland alleen zelf tot vervolging overgaat als een aangevallen schip vaart onder Nederlandse vlag. Volgens Buitenlandse Zaken „is het beleid zeerovers in de regio te berechten”. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) vraagt al langer om een speciaal piratentribunaal in de regio. Maar dat kost tijd, zegt de EU-woordvoerder.

De EU heeft overeenkomsten met Kenia en de Seychellen. Maar Kenia wil dat ook andere landen in de regio helpen de piraterij op te lossen. „In Kenia zitten al 150 verdachten in een cel die wachten op berechting”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De Seychellen vervolgen niet als de arrestatie op meer dan 200 kilometer uit hun ‘economische regio’ heeft plaatsgehad. Ook Tanzania heeft geweigerd de verdachten over te nemen. Bij de arrestatie werden twee Tanzaniaanse vissers bevrijd. De piraten, die twee weken op het achterdek van de Evertsen gevangen hebben gezeten, zijn voor de Somalische kust weer op het bootje gezet waarvan ze waren opgepakt, met „voldoende proviand en brandstof”, aldus defensie.

Commentaar: pagina 9