Majong tussen stoom en gifdamp

Dvd film

Tie Xi Qu:West of the tracks

Regie: Wang Bing€38,99 ***

Zalig zij die Tie Xi Qu uitzien! Negen uur lang: dan ben je serieus onthaast of serieus werkloos. Ik heb helaas maar twee uur om de hypnotische werking van deze Chinese documentaire van Wang Bing over instortende industrie aan de noordgrens van China te appreciëren. Tussen 1999 en 2001 volgde Bing arbeiders die er met elkaar het beste van maken in hun stervende koper- of loodsmelterijen. Majong spelen tussen stoom en gifdamp. Maar over gif mogen ze niet praten, blijkt in deel één, Roest. Dat kweekt maar paniek. Salaris? Wees dankbaar dat we je niet vlak voor je pensioen ontslaan. Zo doen ze dat in China, waar Marx’ grofste vorm van roofkapitalisme is gerealiseerd. In Tie Xi Qu is de camera een ‘fly on the wall’ die geduldig mensen observeert die er het beste van maken in een wezenloze onderwereld. Het zuigt je op, stukje bij beetje, als je tijd hebt. Schandalige suggestie: zou een speciale versie van drie uur geen optie zijn?

    • Coen van Zwol