Kort nieuws Kunst

Fundatie in Zwolle verwerft Chagall

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 18 dec. - Museum De Fundatie in Zwolle heeft een gouache verworven van Marc Chagall (1887-1985). Het werk, een afbeelding van het traditionele Wit-Russische dorpsleven. is vanaf heden te zien in Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. Mogelijk is de oude man voor zijn huisje de opa van Chagall, slager in een dorpje ten oosten van Vitebsk waar Chagall werd geboren. Chagall combineert in het werk het traditionele Russische thema met de moderne Parijse lijnvoering. Het doek kwam in het bezit van kunstenaar Paul Citroen toen deze omstreeks 1914 verbonden was aan kunsthandel Der Sturm in Berlijn. Chagall, die in Parijs woonde, exposeerde bij Der Sturm. Citroen heeft deze gouache tot aan zijn dood behouden. Het werk kwam daarna in privébezit en is nu door het museum verworven met steun van BankGiroloterij.

Staking Centre Pompidou voorbij

Parijs, 18 dec. - Centre Pompidou is gisteren weer opengegaan na een drie weken durende staking van het museumpersoneel uit protest tegen budgetverlaging. Volgens een woordvoerder van het Pompidou zijn vakbondsleden en het management met elkaar in onderhandeling, waardoor het museum weer open kon en de tentoonstelling La Subversion des Images over het surrealisme gewoon weer worden bezocht. Het beleid van de overheid om van de twee vertrekkende ambtenaren slechts één te vervangen, zou de cultuursector onevenredig hard treffen omdat circa 40 procent van de 1.100 werknemers in die sector ouder is dan vijftig jaar. (Reuters)

Innovatieprijs OBA

AMSTERDAM, 18 dec. - De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft de Nederlandse Bibliotheek Innovatieprijs 2009 gewonnen. De eer ging naar het project NovaLocal, waarbij jongeren als wijkreporter aan de slag gaan. (ANP)