Kort nieuws Economie

Ahold breidt uit aan Amerikaanse oostkust

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 dec. - Supermarktconcern Ahold heeft in de staat Virginia aan de Amerikaanse oostkust 25 winkels van het Amerikaanse familiebedrijf Ukrop’s overgenomen. Ahold betaalt 140 miljoen dollar (97 miljoen euro) voor de winkels die een jaarlijkse omzet hebben van ongeveer 500 miljoen dollar. De acquisitie versterkt de aanwezigheid van Ahold in het zuidelijkste puntje van zijn marktgebied in de VS. Ahold heeft in de VS ongeveer 800 vestigingen en haalt er 60 procent van zijn omzet vandaan. De kleine overname die nu is gedaan is de eerste stap in de nieuwe strategie van Ahold, om door grote en kleine overnames in bestaande en aangrenzende markten uit te breiden.

NMa geeft boete aan Centrica

Den Haag, 18 dec. - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft energieleverancier Centrica een boete opgelegd van 74.000 euro. Het bedrijf heeft de energiewetten overtreden door gewijzigde leveringstarieven voor elektriciteit en gas niet tijdig door te geven aan de NMa, zo liet de concurrentiewaakhond vandaag weten. Nieuwe energietarieven moeten vier weken van tevoren bij de NMa worden gemeld, zodat die kan ingrijpen als de tarieven onredelijk blijken te zijn. De NMa houdt toezicht op de tarieven van energie aan kleinverbruikers. Centrica kreeg al eerder een waarschuwing voor te late melding van nieuwe tarieven. (ANP)

Handelsoverschot eurozone omhoog

Luxemburg, 18 dec. - Het handelsoverschot van de eurozone is in oktober uitgekomen op 8,8 miljard euro, tegen een scherp neerwaarts herziene 0,9 miljard euro een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vandaag publiceerde. Het cijfer viel veel hoger uit dan verwacht. Analisten gepolst door Reuters rekenden voor oktober in doorsnee op een overschot van 5,8 miljard euro. Vanuit de zestien landen van de eurozone werd in oktober voor 117,3 miljard euro aan goederen en diensten geëxporteerd. (ANP)

RIM verkoopt 75 mln Blackberry’s

Waterloo, 18 dec. - Blackberry-fabrikant Research In Motion (RIM) heeft het afgelopen kwartaal de 75 miljoenste Blackberry verkocht. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. In het afgelopen kwartaal, dat 28 november eindigde, verkocht het bedrijf er 10,1 miljoen. De omzet steeg met 41 procent tot 3,92 miljard dollar (2,72 miljoen euro). De winst nam met bijna 60 procent toe tot 628 miljoen dollar. (ANP)