Kort nieuws Buitenland

VS en Rusland eens over grote lijnen rakettenverdrag

moskou, 18 dec. - Onderhandelaars van de Verenigde Staten en Rusland hebben overeenstemming bereikt over de grote lijnen van een nieuw verdrag voor de beperking van kernwapens. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Een officiële bekendmaking met meer bijzonderheden zou snel volgen, aldus Interfax. Het verdrag moet in de plaats komen van het zogeheten START-I verdrag, waarmee Washington en Moskou in 1991 een grote beperking overeenkwamen van hun nucleaire lange afstandsraketten. (Reuters)

Excuses BBC aan oliefirma Trafigura

Londen, 18 dec. - De Britse publieke omroep BBC heeft gisteren excuses aangeboden aan het omstreden oliebedrijf Trafigura. In een uitzending van het tv-programma Newsnight over dumping van chemisch afval door het bedrijf in augustus 2006 in de hoofdstad Abidjan in Ivoorkust werd gesteld dat daardoor onder omwonenden doden waren gevallen, miskramen hadden plaatsgevonden en langdurig letsel was aangericht. Volgens Newsnight betrof het „wellicht het ernstigste incident van deze aard sinds Bhopal”. Daarvan is niets gebleken. De BBC betaalt 25.000 pond schadevergoeding, die Trafigura aan een goed doel zal geven. (AP)

Chavez: Nederland helpt bij invasie VS

Kopenhagen, 18 dec. - De Venezolaanse leider Hugo Chávez heeft Nederland gisteren beschuldigd van het helpen voorbereiden van een militaire invasie door de VS van het Latijns-Amerikaanse land. Volgens de linkse president, die zijn uitspraken deed op de klimaattop in Kopenhagen, zijn de VS bezig met het bewapenen van Amerikaanse militairen op Aruba, Bonaire en Curaçao, ter voorbereiding van een inval. Amerika heeft al jaren een militaire aanwezigheid op de eilanden. Chávez sprak gisteren van Nederlandse „agressie”. (AP, ANP)

Schip gezonken voor kust Libanon

Beiroet, 18 dec. - Schepen van de Amerikaanse en Libanese marines zoeken in de Middellandse Zee naar overlevenden van een vrachtschip dat gisteren voor de Libanese kust in stormachtig weer is gekapseisd en gezonken. Van de ruim 80 opvarenden zijn er 38 gered. Er zijn vier lijken uit het water gehaald. De onder Panamese vlag varende Danny FII vervoerde 43.000 schapen van Uruguay naar Syrië. (Reuters)

Doden bij aanval VS in N-Waziristan

MIR ALI, 18 dec. - Bij twee raketaanvallen met onbemande Amerikaanse vliegtuigjes op schuilplaatsen van moslimextremisten in Noord-Waziristan, bij de grens van Pakistan met Afghanistan, zijn gisteren volgens lokale veiligheidsfunctionarissen 17 mensen omgekomen. Bij een eerste aanval kwamen twee mensen om het leven toen raketten het huis troffen van een lokaal stamlid. Bij een tweede aanval met tien raketten werden vijftien vermoedelijke Talibanstrijders gedood. (BBC, AP

Paus verleent bisschop ontslag

Rome, 18 dec. - Paus Benedictus XVI heeft bisschop Donal B. Murray van het Ierse bisdom Limerick ontslag verleend. Hij is de eerste kerkelijke leider die opstapt na het onderzoek dat twee weken geleden aan het licht bracht dat priesters in het bisdom Dublin in de periode 1975 tot 2004 stelselmatig seksueel misbruik hadden gemaakt van minderjarigen. Murray (69) was van 1982 tot zijn benoeming in Limerick hulpbisschop in Dublin. Hij maakte zich zelf niet schuldig aan het misbruik, maar die praktijk van ondergeschikten wel toegedekt. (AP)

Jemen meldt aanval op Al-Qaeda

Sana’a, 18 dec. - De Jemenitische regering zegt gisteren met luchtaanvallen tientallen strijders van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland te hebben gedood. Volgens een regeringsbekendmaking werd een trainingscentrum voor zelfmoordterroristen in de provincie Abyan getroffen. Volgens Zuid-Jemenitische bronnen zijn daarbij 62 burgers gedood. (Reuters, AP)