Kort nieuws Binnenland

Nederland hoeft niet om uitlevering piloot te vragen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 18 dec. - De Nederlandse autoriteiten hoeven Spanje niet te vragen om overlevering van Transavia-piloot Julio Poch. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag bepaald. Poch zit sinds eind september vast in Spanje, dat hem op verzoek van Argentinië arresteerde. Zijn geboorteland Argentinië verdenkt Poch ervan dat hij ten tijde van de militaire junta zogenoemde dodenvluchten heeft uitgevoerd. Poch wil liever in Nederland worden berecht, onder meer omdat hij denkt dat hij in Argentinië geen eerlijk proces zal krijgen. Zijn advocaat Gerard Spong eiste daarom vorige week dat de overheid haar uiterste best moet doen zijn cliënt naar Nederland te halen. De rechter stelde dat het Openbaar Ministerie zelf bepaalt of het iemand vervolgt.

Oud-CD’er niet bij verkiezing Utrecht

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 18 dec. - Partij Vrij Utrecht van voorman en oprichter Wim Vreeswijk mag komend voorjaar niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit heeft de gemeente Utrecht gisteren bekendgemaakt. De partij voldoet niet aan de wettelijke voorwaarde voor deelname. Partij Vrij Utrecht is volgens het Centraal Stembureau een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Vreeswijk was in de jaren tachtig lid van de Centrumpartij, later van de Centrum Democraten (CD). Hij zat voor beide partijen in de Utrechtse raad. In 1993 richtte hij zelf een partij op: het Nederlands Blok. Voor die partij zat hij zes jaar in de raad.

Gevecht Uruzgan nader onderzocht

Den Haag, 18 dec. - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat een vuurgevecht dat plaatshad in Uruzgan opnieuw bekijken. Op 11 juni kwamen in de regio Mirabad twee Nederlandse gevechtshelikopters Australische eenheden te hulp. Een van de helikopters vernietigde twee voertuigen die in verband waren gebracht met actieve Talibanstrijders. Mogelijk zijn daarbij burgers gedood. Het OM concludeerde eerder dat het geweld volgens de regels was. Justitie gaat nieuwe informatie onderzoeken die de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden van verslaggever Arnold Karskens heeft aangeleverd. (ANP)

Geen schikking in zaak-Leers

Door een onzer redacteuren

Maastricht, 18 dec. - De rechtbank in Maastricht moet vonnis gaan wijzen in het kort geding van ambtenaar Nico Nollen tegen de gemeente Maastricht. De twee partijen konden het niet eens worden over een schikking. Volgens Nollen is hij misbruikt om de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers te redden. Hij eist daarom stopzetting van een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten naar de aankoop van een Bulgaarse villa door Leers. Nollen is een van de aandeelhouders van het vakantiepark waar het huis staat.

Banen weg bij Gelderse politie

Door onze correspondent

Enschede, 18 dec. - Burgemeesters in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland zijn bezorgd over de bezuinigingen die het korps moet doorvoeren. Noord- en Oost-Gelderland ziet zich genoodzaakt tot 2013 176 banen te schrappen en een miljoen euro te bezuinigingen op huisvesting. Het korps telt 1.700 arbeidsplaatsen. De burgemeesters zijn van plan te protesteren bij de minister van Binnenlandse Zaken.

OM wil 17,9 miljoen van Holleeder

Rotterdam, 18 dec. - Het Openbaar Ministerie (OM) wil 17,9 miljoen euro misdaadgeld vorderen van Willem Holleeder. De directeur van het Bureau Ontnemingswetgeving, Hessel Schuth, zei dat gisteren in het tv-programma Nova. Het bureau baseert zijn vordering op de afpersingsbedragen die bewezen zijn verklaard in de rechtszaak tegen Holleeder. Holleeder zit op dit moment vast in De Schie in Rotterdam. (ANP)

Mexicaanse griep verder afgenomen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 dec. - De afgelopen week is het aantal mensen met Mexicaanse griep die zijn opgenomen in een ziekenhuis afgenomen, van 104 vorige week naar 50 deze week. Het RIVM meldt één man met Mexicaanse griep die overleed, een 63-jarige die al ernstig ziek was. Tot nu toe overleden 51 patiënten met de ziekte. Ook het aantal mensen met griepklachten dat zich bij de huisarts meldt is gedaald.