Kinderen - En Verder

Amsterdam

Hoeveel vet zit er in chocolademousse? Of hoeveel suiker in een fruitdessert? Kinderen die willen weten of er eiwit, vet, suiker of zetmeel in hun eten zit kunnen dat t/m 3 januari testen in NEMO’s Wonder Lab. Neem kliekjes mee van het kerstdiner, nieuwjaarsbrunch en wie geen eten bij zich heeft kan het NEMO kerstdiner gebruiken. Kleine tip: met lichtgekleurd voedsel werken de testen het beste. Ook is er in de kerstvakantie de theatervoorstelling Goochelen met getallen en interactieve workshops zoals Micro-lab, waarbij alle dingen opeens 600 maal groter zijn dan normaal. Science Center NEMO, Oosterdok. T/m 3 jan dag van 10-17u. Op 25 dec en 1 jani is NEMO gesloten. Inl www.e-NEMO.nl

Amersfoort/Utrecht

De Lieve Vrouw in Amersfoort en Theater Kikker in Utrecht presenteren in de de kerstvakantie gezamenlijk smakelijk jeugdtheater. Bibber mee met Dikke en Dunne Door die zijn ingesneeuwd en leef mee met Esmeralda die geen goud kan spinnen. In Amersfoort is ook een Wintercircus. Van zo 20 t/m wo 30 dec. Inl www.winterkost.nl.

Rotterdam

Er was eens een prins die het liefst de hele dag buiten zou spelen. Behalve in de winter, want dan had je alleen maar van dat grijze weer. Vroeger waren de winters echt koud, met ijs op de vijvers en een dik pak sneeuw. Dan kon je lekker schaatsen, sleeën en sneeuwballen gooien. Waar vindt je nog zo’n winter? Misschien moet je daar wel voor op reis. Sneeuw (4+)

is een muzikaal verhaal op zondag 20 december om 14u15 en 16u in De Doelen met dirigent Richard Kaufman, verteller Gijs de Lange en het Nationaal Kinderkoor. En eerste kerstdag om 11u30 en 14u is er Nijntje, het concert (3+) met de mooiste nummers en liedjes die Joop Stokkermans en Ivo de Wijs schreven voor het liefste konijntje ter wereld door een orkest met 15 muzikanten. Ook in De Doelen. Res 010-2171717.

Den Haag

Ooit gehoord van groene wijn, reuzengrote paarse bananen of bont gestippelde karbonades? Zin in een glaasje blauwe melk? In het Gemeentemuseum Den Haag is nu de expositie Eten en drinken in de Stijlkamers te zien over eten, drinken, tafelmanieren en kunst. Op 20 december en 3 januari 14u en 16u is er een Jimmiejammi workshop voor kinderen van 5 t/m 10 jaar. Maak je eigen knotsgekke kerstdiner van schuimrubber, karton en een heleboel kleuren verf. Tussendoor worden er grappige versjes over eten en drinken voorgelezen. Tegen het einde van de workshop – wanneer iedereen allerlei bizarre gerechten heeft gemaakt - wordt een sjieke tafel gedekt. Van de tafel wordt een foto gemaakt en ‘je eigen eten’ mag mee naar huis. Deelname € 8,50. Ook is er op die dagen de (gratis) kindertour ‘slurpen en smakken’ over de expositie. Res 070-3381120 of educatie@gemeentemuseum.nl

Denekamp

Kattenverhalen, kattenquiz, katten uit brooddeeg en kattengrime. Op 22, 24 en 29 december, 13u30, is er een Kattenmiddag in Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Poppentheater De Kiekkast geeft op 23 december 13u30 de voorstelling Op avontuur met de kat van Jan Klaassen en Katrijn voor 4 t/m 9 jaar; na afloop worden kinderen als poes geschminkt. In het museum is nog t/m 10 jan de expositie Katten, groot en klein te zien en 30 december 13u30 zal dr. Eric Mulder, conservator en paleontoloog van het museum een lezing voor kinderen en hun ouders over Darwin en de evolutie geven. Oldenzaalsestraat 39. Inl 0541-351325 en www.naturadocet.nl