Kerk in opstand

Het is bijna Kerst, maar in het uiterste noorden van Spanje zal die dit jaar een stuk minder vredig verlopen dan normaal. In de Baskische provincie Guipúzcoa is de overgrote meerderheid van de priesters deze week in opstand gekomen tegen aartsbisschop Rouco van Madrid. Die benoemde, met de steun van Rome, de conservatief José Munilla

navidad_madrid_med Het is bijna Kerst, maar in het uiterste noorden van Spanje zal die dit jaar een stuk minder vredig verlopen dan normaal. In de Baskische provincie Guipúzcoa is de overgrote meerderheid van de priesters deze week in opstand gekomen tegen aartsbisschop Rouco van Madrid.

Die benoemde, met de steun van Rome, de conservatief José Munilla als nieuwe bisschop van San Sebastián. Munilla is weliswaar een geboren Bask, maar geldt als uitgesproken tegenstander van het Baskisch-nationalisme. Dit terwijl veel Baskische priesters juist sympathiseren met het separatisme, dat sterke katholieke wortels heeft.

Via een communiqué (even doorscrollen voor Spaans) uitten 85 van de 110 priesters in Guizpúzcoa hun ‘afwijzing’ en ‘verdriet’ over de benoeming. Op 9 januari zal Munilla niettemin aantreden. Zelf denkt hij de spanningen eenmaal in ambt wel weg te kunnen nemen:

http://www.youtube.com/watch?v=4K2wTYO8o1M

Anders nieuws dan nog: de Saharaanse onafhankelijkheidsactiviste Haidar is naar huis; het veronderstelde graf van Lorca blijkt leeg; en het stierenvechtverbod maakt in Catalonië een serieuze kans.

    • Merijn de Waal