Iraakse shi'ieten hackten drones

Militante shi’ieten in Irak hebben vrij verkrijgbare sofware gebruikt om in te breken op de videoverbinding tussen Amerikaanse onbemande verkennings- en aanvalsvliegtuigjes en hun bases. Daarmee beschikten ze potentieel over de informatie die ze nodig hadden om Amerikaanse militaire operaties te volgen.

Een hoge Amerikaanse defensie-ambtenaar bevestigde gisteren een desbetreffend bericht van The Wall Street Journal. Er zou geen bewijs zijn dat de militanten de controle over de drones konden overnemen of de elektronische signalen tussen de vliegtuigjes en hun bases konden blokkeren.

Volgens Amerikaanse defensiebronnen gebruikten de militanten software programma’s als SkyGrabber – voor rond de 20 euro te koop op internet – om de videobeelden van de Predator-vliegtuigjes te volgen. Dat was mogelijk omdat de verbinding met de op afstand bestuurde vliegtuigjes niet beschermd was. Inmiddels heeft het Pentagon het probleem aangepakt door de verbindingen met de vliegtuigjes in Irak, Afghanistan en Pakistan te coderen.

De activiteit van de Iraakse shi’ieten werd een jaar geleden ontdekt toen een militant werd opgepakt wiens laptop onderschepte beelden van de vliegtuigjes bevatte. Later werden ook op andere laptops van militanten dergelijke beelden aangetroffen. Volgens The Wall Street Journal waarschuwden hoge Amerikaanse officieren al in 2004 voor het gevaar van onderschepping – en ook manipulatie – van de verbinding tussen de vliegtuigjes en hun bases. Indertijd dacht men daarbij echter aan Rusland en China. (AP, AFP)