Internationaal kort

‘Baas der bazen’ is gedood in Mexico, in een schietgevecht

Cuernavaca. Een van Mexico’s meestgezochte drugsbaronnen is in een schietgevecht met Mexicaanse veiligheidsdiensten gedood. Arturo Beltran Leyva en vier van zijn bendeleden werden gedood bij een inval in een flat in Cuernavaca, ten zuiden van Mexico-Stad. Er waren ruim 200 gewapende agenten bij die inval betrokken, die ruim twee uur duurde. De Beltran Leyva-bende is een van de machtigste en gewelddadigste van Mexico. Arturo Beltran Leyva stond bekend als de ‘baas der bazen’. De overheid had 2,3 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. (AP, BBC)

Bekritiseerde Ierse bisschop vertrekt

dublin. In Ierland is gisteren bisschop Donal Murray afgetreden. Hij is de eerste Ierse bisschop die opstapt na een vernietigend onderzoeksrapport van eind november, waaruit bleek dat in het bisdom Dublin tussen 1975 en 2004 honderden kinderen zijn misbruikt door tientallen priesters. Murray bood zijn excuses aan en zei dat hij „de pijn van de slachtoffers niet ongedaan kon maken”. Paus Benedictus XVI heeft het ontslag van de bisschop geaccepteerd. (BBC, Reuters)

Duitsland steunt Auschwitz financieel

Berlijn. Duitsland heeft 60 miljoen euro toegezegd voor herstelwerkzaamheden aan het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, tegenwoordig een museum, in het zuiden van Polen. Dat is de helft van het bedrag dat naar schatting nodig is om de honderden barakken en gebouwen op het terrein te behoeden voor verdere aftakeling. Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de donatie „een uiting van onze historische verantwoordelijkheid”. (AFP, DPA)

Rebellen in Colombia gaan samenwerken

Bogotá. De twee grootste guerrillabewegingen van Colombia, de FARC en de ELN (Nationale Bevrijdingsleger), gaan samenwerken bij hun strijd tegen de regering. Dat hebben de rebellengroepen aangekondigd in een gezamenlijke verklaring. De FARC en de ELN zeggen met „geweld en oorlogszucht” samen op te trekken tegen de centrum-rechtse regering van president Álvaro Uribe. (BBC, Reuters)

Nepal laat 3.000 kindsoldaten vrij

Kathmandu. De Nepalese regering en de maoïsten gaan 3.000 voormalige kindsoldaten die in de burgeroorlog hebben gevochten vrijlaten. Sinds de oorlog met de maoïstische rebellen in 2006 werd beëindigd wonen duizenden oud-strijders in kampen die onder controle van de Verenigde Naties staan. Onder hen zijn bijna 3.000 strijders die jonger dan achttien zijn. De Verenigde Naties bieden hen nu opleidingen aan. (AP)