Hier komt de chat

Dit zijn fragmenten uit de live chatsessie tussen Janneke Vreugdenhil en lezers van gisteravond. Janneke geeft praktische tips voor het kerstdiner.

18.01 Peteke Feijten says: Ik zit met het probleem van te weinig koelkast- en vriezerruimte. Als het koud genoeg is kun je dingen natuurlijk in de schuur of in de tuin zetten, maar ja, op het weer kun je niet rekenen. Heb jij suggesties?

18.03 Janneke Vreugdenhil says:Als het zo koud blijft als nu heb je geluk, Peteke, dan kun je je spullen gewoon buiten bewaren. Anders kun je van tevoren een heleboel koelelementen invriezen en die in een koelbox of piepschuimen kist zetten. Heb je er een extra koelkast bij.

18.11 Hanneke Foeken says: Beste Janneke, hierbij het recept van de kerstpudding die mijn opa en later mijn moeder ons ieder jaar weer voorschotelden met de Kerst. Een echte feestpudding, die wij na járen oefenen (er dreven altijd afgebrande lucifers om de pudding) zelfs ook vakkundig konden flamberen. Sinds het overlijden van mijn moeder bekwaam ik mij in het bereiden van dit recept en de familie is het erover eens dat de smaak als vanouds is. Alleen helaas: als we de vorm omkeren flubbert de hele pudding over de rand van de feestschaal. Waar kan dat aan liggen?

18.13 Janneke Vreugdenhil says:Aan de verhouding gelatine op vocht kan het volgens mij niet liggen, Hanneke. 20 gram gelatine op 750 ml melk zou echt genoeg moeten zijn, zeker omdat er ook nog eieren door de bavarois gaan. Waar het vermoedelijk fout gaat, is bij het toevoegen van de gelatine aan de warme vla. De werking van gelatine is erg afhankelijk van de juiste temperatuur. Om te geleren heeft gelatine een temperatuur lager dan 25 graden Celsius nodig. In jullie familierecept gaat de gelatine direct bij de hete vla. Maar die moet dus eerst afkoelen voor je de gelatine toevoegt. Hoop dat de bavarois noël dit jaar wel gaat lukken!

18.20 Jozef says:

Wat is het meest economische recept voor een kerstdiner? Dus minste moeite, meeste indruk?

18.22 Janneke Vreugdenhil:Slimme vraag, Jozef. Het eerste wat me te binnen schiet zijn geconfijte eendenpoten. Die koop je kant- en-klaar bij een goede poelier (of in de Franse supermarkt). Zet ze even in de (hermetische) verpakking in warm water, zodat het vet zacht wordt. Leg de poten op een bakplaat en schuif ze 10 -15 minuten onder een hete grill, zodat ze een krokant korstje krijgen. Heerlijk met gestoofde linzen, of gewoon met aardappelpuree.

18.48 Guido says:

Zijn er algemene do’s en dont’s bij bereiden van wild, bijv hertenbiefstuk?

18.49 Janneke Vreugdenhil says:Een hertenbiefstuk is eigenlijk gewoon een uiterst mals biefstukje. Algemeen voor het bereiden van dit soort vlees geldt: haal het een uur voor je het gaat bereiden uit de koelast. Bak het aan, laat het verder garen in een matig warme oven, en laat het minstens 5 minuten rusten voor je het aansnijdt.

De hele chatsessie is te lezen op nrcnext.nl/koken. Daar staan in het kookarchief van Janneke ook kerstrecepten uit eerdere jaren.