Grimmig kerstspel voor de feestdagen

Theater Kerstspecial, Noord Nederlands Toneel. Gezien: 15/12 Machinefabriek, Groningen. T/m 19/12. noordnederlandstoneel.nl ****

Met de vrolijke feestdagen in het vizier maakt het Noord Nederlands Toneel een grimmige Kerstspecial. Dat is tekstschrijver Ko van den Bosch toevertrouwd. Steractrices Malou Gorter en Maartje van de Wetering zijn voor de gelegenheid gekleed in een gouden respectievelijk zilveren glitterjurk. Acteur Albert Secuur zorgt voor een vreeswekkend kerstverhaal: hoe kom je de dagen door als je dodelijk ziek bent?

De band van componist Robert van der Tol begeleidt de acteurs, die ook zangers zijn, in een liedsessie die soms alles en soms niets met Kerst heeft te maken. Gorter zingt met haar alt een perfecte versie van Laat me van Ramses Shaffy. En ook, alsof het niets is, Wild is the Wind van Bowie. De echte kerstsfeer ontstaat bij het Ave Maria, gezongen door sopraan Van de Wetering. Onder invloed van Van den Bosch, die niet terugdeinst voor een milde vorm van perversiteit, zingt de zangeres een fractie naast de noten. Nu klinkt het Ave Maria als een grijs gedraaide grammofoonplaat. Voor mij de optimale kerstsensatie.

In het decor vallen trossen bananen op. Maar ook kerstbomen met een kluit. Regisseur Ola Mafaalani verbindt de talloze verhaallijnen op aanstekelijke wijze. Omdat een van de muzikanten Those Were the Days het allermooiste vindt, mag hij het spelen en zingt Malou Gorter. Opeens luisteren we naar een echt kerstlied over voorbije, dierbare avonden in een herberg.

Daarmee raakt Van den Bosch voor mij de kern van Kerst: geen feest is zo verbonden met verwachtingen en herinneringen, ze kunnen mooi zijn of verdrietig. En de dromen over witte kerstdagen zijn van altijd. Zelfs een verstokte tegenstander van Kerst, zoals Van den Bosch zich betoont, laat zich erdoor inspireren.

    • Kester Freriks