God is dood, tenminste tot zondag

Dvd film

Madeinusa

Regie: Claudia Llosa. Met: Magaly Solier. Import/Engels ondertiteld

€ 25,– ****

Van de Peruaanse regisseur Claudia Llosa kwam deze week The Milk of Sorrow in de bioscoop, waarvoor ze in februari de Gouden Beer kreeg. In 2006 debuteerde ze zeer sterk met Madeinusa . De film is kleurrijker en directer dan de ingetogen opvolger, maar haar eigen handschrift is al herkenbaar. Niet alleen speelt dezelfde actrice (Magaly Solier) de hoofdrol, ook de aandacht voor diep vrouwelijk leed – in deze film incest, in The Milk of Sorrow verkrachting – en de bijna antropologische blik op de armste inwoners van Peru keren in beide films terug.

Tijdens de carnavaleske ‘heilige tijd’ van een geïsoleerd dorp mogen de dorpelingen zich te buiten gaan aan alles wat zondig is, want: „God is dood, tot zondag”. Voor de burgemeester is dit een vrijbrief om zich te vergrijpen aan zijn dochter (Solier), die toenadering zoekt tot een vreemdeling die in het dorp is gestrand. „Surrealistisch realisme” noemt Llosa haar balans tussen schrijnend huiselijk drama en de uitbundige rituelen van dit volkskatholicisme.

    • Peter de Bruijn