Gainsbourgs afstandelijke anti-stijl

cd Pop

Charlotte GainsbourgIRM **

Er staat één fantastisch nummer op IRM, de nieuwe cd van Charlotte Gainsbourg: Time Of The Assassins. Hierin zingt Gainsbourg met vloeiende lijn en echoot daarmee de instrumentatie van glazig klinkende violen en de stortvloed aan kleine kriebelgeluiden waarmee producer Beck haar omspoelt.

De liedjes van Gainsbourgs vorige cd 5.55 waren voor haar geschreven door muzikanten als Jarvis Cocker en Air; deze derde cd is geschreven en geproduceerd door Beck, die ook zingt in de single Heaven Can Wait.

Beck als tekstschrijver is een verwarrend idee. De teksten zouden immers voortkomen uit Gainsbourgs ervaringen tijdens het filmen van Antichrist, en haar hersenbloeding in 2007, waaraan de titel IRM (Frans voor MRI-scan) is ontleend. Hoe persoonlijk zijn de woorden nu?

Maar ook Gainsbourgs anti-stijl maakt IRM afstandelijk; ze lijkt nauwelijks moeite te doen om te zingen, voelt blijkbaar weinig behoefte haar tekst over te brengen. Wel maken de verzorgde instrumentaties indruk, ze zijn vaak opgebouwd uit bijzondere klankcombinaties.

    • Hester Carvalho