Film - En verder

Micmacs

Na een uitstapje naar Hollywood (Alien IV) en twee dwaasromantische films met actrice Audrey Tautou (zoals Amélie) keert de Fransman Jean-Pierre Jeunet in Micmacs terug op vertrouwd terrein. Weer een sprookje rond een outcast die met zijn medemarginalen een perverse macht te lijf gaat, ditmaal twee wapenfabrikanten. Jeunet serveert bekend snoepgoed: visuele barok, kindse romantiek, ingenieuze listen en apparaten, malle grapjes. Het verrast niet en bekoort een beetje. Regie: Jean-Pierre Jeunet. Met: Dany Boon, André Dussollier, Nicolas Marié. In: 23 bioscopen.

Rotterdam

Vlak voor de Kerst wordt het voormalige Station Hofplein, op het dak van de Hofbogen, omgetoverd tot openluchtbioscoop. Op 18, 19 en 20 december worden twee (gratis) films per dag vertoond. De middagfilm, geschikt voor de hele familie, start om 16u30 uur en om 19u30 uur volgt de avondfilm. Voor koukleumen is er chocolademelk, oliebollen en erwtensoep. Het programma staat op www.hofbogenwinterbioscoop.nl.

Rotterdam

Zondag 20 december 13u is er in Lantaren/Het Venster een hommage aan de Russische schrijver Nikolai Gogol (1809-1852) met een spookverhaal, nachtmerrie en kerstverhaal vol duisternis. Res 010-2772266 en www.lantaren-venster.nl

Nijmegen

Veertien jaar na de dood van Annie M.G. Schmidt, verschijnt er een zevendelige serie over haar leven. De filmmarathon (7 maal 50 minuten) beleeft haar première in LUX op 20 december om 11u. Regie: Dana Nechushtan. Cast: Sanne Vogel (de jonge Annie), Malou Gorter (Annie van 1935-1964) en Annemarie Prins (1965-1985), Gijs Scholten van Asschat en Tom Jansen. Passe-partout: € 20, per 2 afleveringen € 5. Res www.lux-nijmegen.nl

Amsterdam

New York is een stad waar miljoenen mensen iedere dag opstaan, naar hun werk gaan, de hond uitlaten, eten, naar bed gaan en de volgende dag dezelfde routine te doorlopen. Maar er is ook een New York waar liefdes altijd goed tot een goed einde komen, waar reuzengorilla’s vliegtuigen uit de lucht slaan en aan huis gekluisterde fotografen een moord op de achterbuurvrouw oplossen. De Balie vertoont t/m 20 december drie films waarin de scheidslijn tussen de werkelijke stad New York en de filmstad New York vervaagt. Met The Squid and the Whale(Noah Baumbach (USA, 2005), Annie Hall (Woody Allen (USA, 1977) en Capote(Bennett Miller (USA, 2005). Inl www.debalie.nl

Nothing Personal

De twee hoofdpersonen van Urszula Antoniaks debuutfilm Nothing Personal, die al diverse prijzen won, spelen een spel van aantrekken en afstoten. Niets willen ze van elkaar weten, of toch een beetje. Anne laat haar stadse bestaan achter, gooit haar trouwring weg en vertrekt met een rugzak naar het Ierse Connemara. Nothing Personal bouwt Anne’s wereld weer op uit zintuiglijke ervaringen. Het is een fragiel evenwicht. Is vrijheid de prijs die je voor vriendschap moet betalen? Nothing Personal is een tactiele film. Met Lotte Verbeek, Stephen Rea. In 15 bioscopen