FC Twente heeft aan gelijkspel genoeg

FC Twente heeft zich gisteravond met dank aan het reeds geplaatste Fenerbahçe voor het tweede opeenvolgende jaar verzekerd van de knock-outfase in het Europese voetbal. De koploper van de eredivisie speelde in de afsluitende groepswedstrijd bij het al uitgeschakelde Steaua Boekarest met 1-1 gelijk. Omdat Fenerbahçe tegen FC Sheriff (1-0) zijn ‘sportieve plicht’ deed, gaat FC Twente naar de volgende ronde in de Europa League, net als Ajax en PSV.

De omstandigheden voor een beslissende voetbalwedstrijd waren verre van ideaal. Het duel in Roemenië begon om vijf minuten over tien (plaatselijke tijd) in de avond, bij dik tien graden onder nul en in een vrijwel leeg stadion.

De Roemeense medekoploper hield het simpel en trok met vlot combinatievoetbal ten aanval. De club die in eigen land al aan de winterstop is begonnen, werd in de beginfase geholpen door het onzekere en afwachtende spel van FC Twente. Met name aanvoerder Blaise N’Kufo viel uit de toon met knullig balverlies. Ook middenvelder Cheick Tioté maakte het zichzelf en zijn ploeg af en toe onnodig moeilijk. De Ivoriaan ging in de achttiende minuut in de fout. Omdat ook doelman Sander Boschker mistastte, kon Pantelis Kapetanos de score openen: 1-0.

FC Twente, met oudgediende Jeroen Heubach (35) in de basis, ging iets beter voetballen. Maar de vleugelspitsen Miroslav Stoch en Bryan Ruiz konden amper gevaarlijk worden. Dankzij Ronnie Stam kwam het vrijwel kansloze FC Twente toch op gelijke hoogte. De rechtsback haalde in de 35ste minuut verrassend uit: 1-1.

Twente-trainer Steve McClaren bedankt na afloop Fenerbahçe. „Dit was weer een goede ervaring voor mijn ploeg”, zei de Brit. „Mijn spelers hebben de mindere kant van de Europa League leren kennen. Eerder hadden we ook al in Moldavië bij FC Sheriff gemerkt dat niet alles aan deze competitie glitter en glamour is. Dat geeft niets. Ook onder minder uitnodigende omstandigheden moeten we presteren en dat hebben we tot op zekere hoogte hier in Roemenië ook gedaan.”

Salzburg bleef als enige club zonder puntenverlies in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van de Nederlandse trainer Huub Stevens, met Robin Nelisse en Barry Opdam, won gisteren ook het zesde en laatste duel, in Spanje van Villarreal: 1-0.

HSV liet zich in Israël verrassen door Hapoel Tel Aviv, dat door een 1-0 zege groepswinnaar werd. Beide clubs waren al zeker van de volgende ronde. (ANP)