Exclusief

‘Onderzoekers uit de hele wereld komen nooit verder dan de studiezaal’ zo schrijft Bas Mesters (Boeken 04.12.09) enthousiast over zijn ‘exclusief’ bezoek aan het Vaticaans Geheim Archief en zijn euforie is meer dan begrijpelijk. Ik kan dat beweren omdat ik van 23 tot en met 30 april 1990 samen met 27 collega’s, allen lid van de (nu Koninklijke) Vereniging van Archivarissen in Nederland, de belangrijkste archiefinstellingen van Rome bezocht. Wij hadden ook het Archivio Segreto Vaticano in het vizier gekregen en bijna 20 jaar later gloeit mijn archivarissenhart bij de herinnering aan onze vergelijkbare tocht. In het Nederlands Archievenblad van juni 1990 is ons verzameld reisverslag opgenomen over de Naam van de roos-achtige gangenstelsels en smalle trappen en de Toren der Winden (Torre dei Venti), met zijn observatorium aan paus Gregorius XIII, versierd met fresco’s en andere historische ruimten. Volstrekte exclusiviteit is zeldzaam.

Harm Jan Luth (stadsarchivaris van Vlaardingen), Dordrecht

    • Harm Jan Luth