Eva Poppink speelt Nijntje in de musical

Bijna duizend keer speelde Eva Poppink Nijntje. Eerst in drie musicals en nu in een liedjesprogramma. „Nijntje is ook wel eens stout.”

Eva (32 jaar) lijkt ook wel een beetje op Nijntje. Zij is bijvoorbeeld gek op worteltjestaart. Haar schoonzus maakt de allerlekkerste. Eva speelt met veel plezier voor konijn: „De liedjes zijn zo vrolijk en ontroerend dat ik er zelf ook blij van word.” Eva speelde in drie musicals over Nijntje. Vanaf vanavond speelt ze in Nijntje, Het Concert. Een concert met de leukste liedjes uit de serie. Met Kerstmis staat zij in het Concertgebouw in Amsterdam. Op 6 januari speelt Eva het konijntje voor het laatst.

Alles bij elkaar heeft Eva straks 920 keer de helm met konijnenoren op haar hoofd gehad. Eva: „Die helm is op maat gemaakt. De buitenkant is van latex. En aan de binnenkant zit vilt, met zeemleren lappen om het zweet op te zuigen. Na de voorstelling worden de helmen opgeruimd in een kist. Als je de volgende dag de kist weer open doet, moet je echt even je adem inhouden, zo erg stinkt het. Want die zemen lappen kunnen er niet uit. Dus je kunt ze ook niet wassen.”

Het is bijna negen jaar geleden dat schrijver Ivo de Wijs haar vroeg of ze Nijntje wilde spelen. „De rol past bij mij omdat ik open en enthousiast ben,” zegt ze. „Ik ben zelf ook nog een kind, denk ik. Ik ben wel volwassen geworden, maar ik voel me nog een kind. Alsof ik een jaar of tien ben. Of nee, doe maar zes.”

Toen Eva begon, moest zij nog bedenken hoe Nijntje zou bewegen en praten. Daarvoor was Nijntje alleen nog een getekend konijn in de boekje van tekenaar Dick Bruna. „We hebben toen bedacht dat Nijntje een meisje van ongeveer vier jaar oud is en dat ze ook wel eens stout is.” Eva vond al spelend uit dat Nijntje met gespreide vingers zwaait. „Dat doe ik nu ook als ik niet op het toneel sta, maar als ik gewoon iemand op het perron uitzwaai. Dus het zou niet gezond zijn als ik nog langer zou doorgaan.”

Als Eva geen toneelspeelt, maakt ze tekeningen voor kinderboeken. Ze houdt ook erg van dieren. Als ze later groot is, wil ze op een boerderij wonen met een ezel en een schaap. Binnenkort gaat ze samenwonen met haar vriend en dan wil ze wel een kat. Ze heeft geen konijnen.

    • Hille Takken