Duurzaam, goedkoop en weinig stress

Een nrc.next-kerstdiner samengesteld door Janneke Vreugdenhil.

Voor 100 euro kook je een viergangenmenu zonder stress.

Wat zullen we met Kerst eten? Ik vroeg het me begin oktober al af. Het eind van het jaar is een drukke tijd in de culischrijverij en dus kun je niet vroeg genoeg beginnen met plannen maken. Vorig jaar hadden we een vegetarisch kerstdiner in nrc.next. Het aantal vegetariërs in Nederland groeit, maar ze zijn nog altijd in de minderheid. Daarom nu toch weer vlees op tafel. Alleen dan wel zo duurzaam mogelijk.

Nog een overweging dit jaar: geld. Of die kredietcrisis nu op z’n einde loopt of niet, veel mensen zitten er nog middenin. Dus moest het een low budget-kerstdiner worden. Het ligt aan wat je aan basisspullen in huis hebt, en wat je nog moet kopen, maar in principe kost dit 8-persoonskerstdiner je niet meer dan 100 euro. Zonder drank. Dat dan weer wel.

Ook niet onbelangrijk: stress. Een etentje voor 8 mensen kook je natuurlijk nooit met twee vingers in je neus. Maar vrijwel alle onderdelen van dit diner kunnen worden voorbereid, en dat scheelt een boel spanning op de avond zelf. De wildstoof wordt zelfs alleen maar lekkerder na 1 of 2 dagen in de koelkast.

Wild, en dan heb ik het over wild wild, dus niet over gefokte dieren, is zo biologisch, scharrelig en CO2-arm als vlees maar zijn kan. Daar kan geen enkele carnivoor tegen zijn. Vraag een betrouwbare poelier om gemengd wildstoofvlees van echt wild. Waarschijnlijk geeft hij je een mix van fazant, patrijs, haas, konijn, hert en everzwijn mee.

Erbij kun je aardappelpuree serveren, of een puree van gelijke delen aardappels en knolselderij. Maar het allerlekkerst – zij het wat minder kersterig – vind ik hem met tagliatelle. Er zit trouwens al best wat groente in de saus, maar als je er nog een extra groente bij wilt serveren, dan passen spruitjes er goed bij, en misstaat ook een stoofpeertje niet.

Vis is altijd lekker als voorgerecht, makreel is spotgoedkoop en met de makreelstand gaat het goed. Daarom als voorgerecht gemarineerde makreelfilets op z’n Zweeds, een budget- maar zeker niet minder smakelijke versie van gravad lax. Tussendoor nog een licht seizoenssoepje, prachtig kerstrood van bietjes en cranberry’s. De appel en yoghurt zorgen voor een frisse smaak, precies wat je nodig hebt om je smaakpapillen wakker te schudden voor wat nog komen gaat.

En het dessert? Inderdaad, het doet wat Amerikaans aan, deze eierpunch met witte-chocoladekoekjes. Het ís Amerikaans. Maar geef toe, Amerikanen zijn heel goed in Kerst vieren. Kitscherig misschien, maar wel aangenaam kitscherig. De eggnog serveer je in wijde theekopjes. De koekjes leg je op het schoteltje en doop je in de warme drank.

En dan achterover hangend op de bank The Sound of Music kijken.

En heel hard hopen dat het gaat sneeuwen.

En vrede op aarde enzo.

    • Janneke Vreugdenhil