Diversen - En Verder

Maastricht

Hele families, ten voeten uit geschilderd, of in portretten zoals van de familie Van Reede en het driedubbelportret van Jacob Jordaens hangen in het Bonnefantenmuseum. T/m 3 januari zijn er van 11u30-12u30 kerstrondleidingen met de ‘Familie en Vrienden’ door het museum, waar ook de expositie Live Forever van societyschilder Elizabeth Peyton te zien is met meer dan 80 portretten van celebs. Voor kinderen is er een speurtocht. Inl www.bonnefanten.nl

Amsterdam

Tijdens de donkere dagen voor Kerst is de NDSM-werf het vertrekpunt voor verhalenroutes in Amsterdam-Noord. Vanaf de werf vertrekt meerdere keren per avond de rode Midwinterbus naar huiskamers, waar verhalen worden verteld uit verschillende culturen door vertellers van diverse komaf. Ook zijn er twee routes die bezoekers kunnen lopen en er is een Drie Windstrekenroute, waarbij een verteller om 16u en 19u zelf op reis gaat langs de bibliotheken. Neveritaweg 15. Vertrek bussen: dag om 19u30, 20u30 en 21u30. Inl www.midwinterfeest.org

Deventer

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens (1812-1870) herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen op zaterdag 19 en zondag 20 december zo’n 900 figuren uit de beroemde boeken van Dickens tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards tegen een decor van punch en gepofte kastanjes, (kerst)muziek, huizenhoge kerstbomen en gerestaureerde panden. Toegang is gratis. Inl www.dickensfestijn.nl

Rotterdam

Vanaf 19 december doet de toren van Museum Boijmans Van Beuningen dienst als zendmast. Kunstenaar Moritz Ebinger verzorgt vanuit het museum wekelijkse radio-uitzendingen over de kleur rood in een studio met o.a. microfoons, tafels, stoelen, pennen, platenspelers en andere objecten, allemaal bedekt met een dikke laag rode verf. Hij interviewt kunstenaars, ontwerpers, politici en ontwerpers. Elke zondag vanaf 14u is Radio Rood live te horen op 107.5 FM. Bezoekers van het museum kunnen de uitzendingen bijwonen. T/m 7 febr. Museumpark 18-20. Inl www.radiorood.nl.

Groningen

Through the Center is onderdeel van het programma ‘Avalanche’ van Noord Nederlandse Dans. Deze choreografie van de Israëlische choreograaf Emanuel Gat is nauw vervlochten met de elektronische muziek van Squarepusher en wordt op 19 december 16u in het Groninger Museum voor het eerst uitgevoerd. Kaarten €15 (museum en dans). Museumeiland 1. Inl www.groningermuseum.nl

Holterberg

Winterse ingrediënten als frisse lucht, vroege schemering, een stevige wandeling en stamppot zijn aanwezig bij de winterwandelingen op 21 en 28 december bij Natuurdiorama Holterberg. Eerst wordt het natuurmuseum bezocht en daarna nemen gidsen bezoekers mee voor een anderhalf uur durende wandeling bij de Holterberg. Na afloop is er een stamppotbuffet. De wandelingen beginnen om 13u30. Inl en res 0548-361979 of museum@holterberg.nl.

Rockanje

Het duingebied van Voorne is een natuurgebied waar meer dan 700 soorten planten en meer dan 100 soorten vogels voorkomen. Het Zuid-Hollands Landschap organiseert op woensdag 23 december om 10u en zaterdag 9 januari om 14u olv een gids een wandelexcursie door het gebied. Vooraf aanmelden: www.zuidhollandslandschap.nl of 010-2722222. Start: bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje.