Clara's lekkere depressierecepten

Hoe verhoudt deze recessie zich tot de Grote Depressie van de jaren 30? Bekijk de videoserie Great Depression Cooking with Clara met Clara Cannucciari, die in 1929 14 jaar was, en proef het verschil.

De serie is een idee van de kleinzoon van Clara, Christopher. Hij produceert de video’s. De filmpjes zijn hits op YouTube. Elke aflevering wordt honderdduizenden keren bekeken.

Het is moeilijk niet vertederd te raken door Clara. Haar stem is beverig maar wat ze vertelt, vertelt ze met stelligheid. Adviezen over de ingrediënten en de bereiding van de maaltijden, naast anekdotes over de depressiejaren. „Wat eten we vanavond? Pasta met knoflook. Wat eten we vanavond? Pasta met erwten. Wat eten we vanavond? Pasta met bonen.” Over elk gerecht merkt ze op dat het goedkoop is en voedzaam, „and good for you”. En je gelooft haar. Al deze bestanddelen worden door Christopher Cannucciari vaardig gemengd tot een onderhoudende video.

Intussen schilt Clara met vaste hand aardappelen en snippert ze uien. Want al stelt ze in de eerste video dat ze bijna altijd pasta at, juist aardappelen en uien zijn alomtegenwoordig. Ook in het gerecht dat ‘Pasta met erwten’ heet en in de eiersoep. Het is verder allemaal lekker, meent Clara, en om dat aan te tonen heeft ze in één aflevering een heel stel vrienden van Christopher over de vloer, die zo niet met smaak, dan toch met plezier hun bordje leegeten.

Wij hebben het ook geprobeerd: de pasta met erwten, gegarneerd met de volgens Clara facultatieve ketchup en gemalen kaas. Het werd zonder morren weggewerkt door alle vier gezinsleden. Iedereen had wel eens lekkerder gegeten maar het werd beoordeeld als prima maagvulling voor in het studentenhuis.

Jammer dat we op dat moment het tweede seizoen van de serie nog niet in de gaten hadden (met veel betere beeldkwaliteit), want dat begint met een salade van paardebloemen uit eigen tuin die je het water in de mond doet lopen – al zou je er vandaag op z’n minst wat tomaten door doen.

Clara laat het bij citroensap, olie en zout. „Sommige mensen doen er ook peper door maar ik niet. Delicious.”

De ondernemende Christopher heeft inmiddels een kookboek geschreven, Clara’s Kitchen, dat eind oktober is verschenen. Via Amazon.com te bestellen.

Al het overige is na te kijken via www.greatdepressioncooking.com.

    • Herbert Blankesteijn