boekberichten

‘Weduwe’ Stieg Larsson weigert 2 miljoen euro

Eva Gabrielsson, de levenspartner van Stieg Larsson, heeft de 2 miljoen euro geweigerd die haar door de vader en broer van Larsson waren aangeboden, zo liet het Zweeds persbureau TT zaterdag weten. Gabrielsson leefde ruim dertig jaar samen Larsson. Nadat hij in 2004 onverwacht stierf, besliste een rechter dat de erfenis, die vermoedelijk bestaat uit miljoenen euro’s, naar vader en broer zou gaan. Larssons vader en broer deden het aanbod omdat ze „het moe waren om telkens weer te worden afgeschilderd als de bad guys”. De advocaat van Gabrielsson zegt dat haar klant de discussie over de nalatenschap niet publiekelijk of via de media wil oplossen.

‘Boekestijntje’ blijkt een ‘twittercanard’

Zondag twitterde het ex-Tweede-Kamerlid van de VVD Arend Jan Boekestijn dat ‘de linkse boekhandel Athenaeum’ zijn onlangs verschenen boek De prijs van een slecht geweten niet verkocht, zo meldt Boekblad. „Ik ben ze zo dankbaar voor deze houding. Wordt geweldige rel”, voegde hij eraan toe. Kletskoek, was het antwoord van Athenaeum-directeur Maarten Asscher. „We hebben zijn boek al gekocht. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over zijn publiciteit. Het lijkt me, hoe zeg je dat eigentijds, een tweetcanard.”

Virtuele boekwinkel wordt ook reëel

Amazon is in Groot-Brittannië op zoek naar panden om winkels in te vestigen, meldt het Britse dagblad The Times. Het zou gaan om winkels waar klanten hun bestellingen af kunnen halen. Veel mensen die op internet boeken bestellen, blijken die niet thuis te laten komen, maar in boekhandels af te halen. De zoektocht van Amazon naar panden valt samen met de sluiting van de winkels van de keten boekhandels Borders. Amazon wilde het bericht in The Times niet bevestigen.

Walcott wordt wel hoogleraar in Essex

Nadat hij eerder in een onverkwikkelijke zaak het hoogleraarschap poëzie misliep aan de Oxford University, is Nobelprijswinnaar Derek Walcott (79) alsnog aan een Britse universiteit benoemd. De Caribische dichter en toneelschrijver werd uitgenodigd door de kleine Essex University, zo meldt The Independent. In mei 2009 moest Walcott zijn kandidatuur om poëzie te doceren aan Oxford intrekken nadat hij beschuldigd was van seksuele intimidaties.

Korte verhalen voor een (te) hoge prijs

The Atlantic Monthly wil opnieuw een broedplaats worden voor korte verhalen – iets wat het tijdschrift vroeger was. De verhalen komen echter niet in het papieren tijdschrift terecht, maar worden via Amazon verkocht – exclusief voor de eReader van de winkel: de Kindle. $3,99 moet een kort verhaal gaan kosten, wat volgens een berekening van The New York Times betekent dat de jaarlijkse verzameling ‘Best American Short Stories’ 80 dollar waard zou zijn.

Zie ook: nrcboeken.nl of www.depapierenman.be.