Bibelebontseberg 2

U meldt (Boeken, 11.12.09) dat er veel brieven zijn binnengekomen op de recensie die Guus Middag schreef over Abdelkader Benali’s boek De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen (04.12.09) Veel kinderboeken, zo was het verwijt, zouden daarin niet genoemd zijn. U stelt dat noch Benali, noch Middag blaam treft, aangezien het gaat om een bloemlezing van kinderverhalen, niet van kinderromans.

Een briefschrijver, M.S. Elzas, trekt echter ook de samenstelling van de kinderboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag in twijfel. Maar ook de collectievorming van de KB treft geen blaam. De collectie Kinderboeken van de KB bevat meer dan 135.000 titels vanaf de 18de eeuw, en groeit nog dagelijks. Het is de grootste verzameling Nederlandse kinderboeken in openbaar bezit. Het kinderverhaal is daarin ruim vertegenwoordigd, maar het genre heeft pas na de oorlog een grote vlucht genomen – zoals Middag ook aangeeft. In overleg met Benali is een keuze gemaakt uit de collectie met als criteria: oorspronkelijk Nederlands; niet godsdienstig; de verhalen moeten zonder illustraties kunnen; nu nog leesbaar zijn voor 8 tot 80 jaar. De verhalen mochten niet te lang zijn, het maximum is 30 pagina’s.

Jeannette Kok, Conservator Kinderboeken van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag.

    • Jeannette Kok